És una Entitat sense afany de lucre que té com a objectiu la promoció i gestió d'activitats artístiques i culturals per tal de fomentar i estimular el coneixement i la creació en el camp de les arts plàstiques.
Avui fa un mes que es va inaugurar la Biennal, aquesta 5a edició del PREMI DE PINTURA TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ. Des d'aleshores molts han estat els programes de ràdio i de televisió que se n'han fet ressò, amb entrevistes al guanyador, a altres seleccionats o als organitzadors, a més de la premsa escrita, tan impresa com digital. A tots ells, moltes gràcies!
El mateix guanyador del Premi, en Martín Carral, s'ha encarregat de comunicar-ho a les galeries amb les que treballa habitualment, tant espanyoles com estrangeres, i també a altres mitjans de comunicació. I així el Premi, que a ell li ha servit evidentment de promoció personal, ens reverteix a nosaltres amb una promoció internacional que ens projecta a àmbits i cercles artístics als que difícilment hauríem tingut mai accés.
Veieu, com a mostra del què diem, aquestes tres informacions que ens fa arribar: la ressenya publicada en el diari Alerta de Santander, la que publica el diari El Mundo de la seva Cantàbria natal, i la felicitació que li dedica la Galeria Quetzalli de Oaxaca (Mèxic), de la que n'és un dels artistes del seu fons, en el seu programa d'exposicions:
El diumenge de la setmana passada ens fèiem ressò de la convocatòria per part de l'Ajuntament d'un triple aniversari "arquitectònic", que fa referència a tres edificis singulars de Mataró creats per tres dels més importants arquitectes modernistes: el 150è aniversari de la Presó de Mataró (Elies Rogent, 1863); el 130è aniversari de la Nau Gaudí (Antoni Gaudí, 1883) i el 120è aniversari del mercat del Rengle (Josep Puig i Cadafalch, 1893).
Els actes van començar el dimarts 18 de juny al Saló de Sessions de l'Ajuntament amb la conferència institucional que va oferir Jordi Rogent sota el títol "Rogent, Gaudí i Puig i Cadafalch, tres arquitectes, tres trajectòries i Mataró".
Fotografia Ramon Manent
Com bé sabeu, a l'edifici de la Presó, convertida actualment en "Hotel d'Entitats", hi tenim cedit un espai a la planta baixa que funciona principalment com a Sala d'Exposicions, i ens fa especial il·lusió poder oferir part de les nostres activitats en un lloc tan emblemàtic. Per això us ampliem la informació sobre aquest edifici amb la que publica el propi Ajuntament en el seu Butlletí:
"Situat a la cantonada de La Riera amb la Muralla de la Presó, fou el primer edifici carcerari construït a l’Estat espanyol segons el concepte panòptic ideat per Jeremy Bentham el 1787 (la part interior, sencera, es pot veure i controlar des d’un sol punt), tota una innovació en els edificis penitenciaris. L’edifici es composa d’un cos rectangular, on s’hi situaven les dependència administratives, i d’un altre de semicircular, amb el pati i les cel·les en planta baixa i pis. La façana principal és una interpretació de la masia catalana i de palaus italians del s. XIV, d’acord amb l’ideari neomedievalista d’Elies Rogent. En el cos rectangular, l’arquitecte va utilitzar carreus de pedra i la coberta es projecta a quatre aigües. El cos semicircular amb volta de rajola i la paret de pedra i muntants de rajola per delimitar els sectors i marcar el ritme de la façana. Les cobertes de les cel·les són la coronació de l’edifici. Edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 23 d’octubre de 2001.
Elies Rogent i Amat (Barcelona, 1821-1897) Arquitecte, teòric, docent, historiador i restaurador. Format a les escoles de Llotja de Barcelona i a la d’Arquitectura de Madrid, dirigí des del 1871 l’Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona. Admirador dels neomedievals francesos, va transmetre aquesta devoció en l’exercici de la docència; fou professor de Domènec i Muntaner i de Gaudí. Fou Membre de l’actual Reial Acadèmia de Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Entre les seves principals obres destaquen: - la restauració dels claustres de Sant Cugat (1852) i de Montserrat (1854) i intervencions a Santa Maria del Mar de Barcelona (1865) - la presó de Mataró (1863) - les cases Arnús (1868, passeig de Gràcia) i Almirall (1870, carrer Pelai), a Barcelona - la renovació de la coberta i instal·lacions del Liceu (1872-75) - la Universitat de Barcelona (1873) i el Museu de la Cera (1882) - la reconstrucció del Monestir de Ripoll (1886) - la direcció d’obres (1887) del projecte de l’Exposició Universal de 1888 (1887)
En Jordi Santamaria torna a exposar, ara a l'Àtic Coworking Busines Center, de Mataró.
Mediterraneum s'inaugura avui i es podrà veure fins el 28 de setembre de 2013, a la seu de ATIC al carrer Balançó i Boter 22, àtic (planta 2ª), en horaris comercials, de dilluns a dijous de 9:00 a 14:00 i de 16:00 a 19:00 h, i els divendres de 9:00 a 15:00 h.
Aquesta tarda s'inaugura al Museu Arxiu de Llavaneres, a Can Caralt, l'exposició Jordi Vila Rufas, una altra visió del retaule. Serà a les 19:30 h, i es podrà veure fins el 28 de juliol.
La casa de subhastes Christie's ha batut un rècord al vendre l'obra Buscando la luz IV de Chillida per 4'8 milions d'euros. La monumental escultura d'acer corten, de 16 tones de pes i 8 metres d'alt, creada el 2001, forma part de la col·lecció privada Homenaje a Chillida, integrada per 45 obres d'artistes de diferents països units per la seva admiració per l'escultor donostiarra, que es van exposar juntes en el Museu Guggehnheim de Bilbao l'any 2006 i que també seran subhastades per Christie's.
Buscando la luz IV, creada per Chillida l'any abans de morir, va estar des del 2002 fins el 2004 en el parc escultòric de Yorkshire (nord d'Anglaterra) i posteriorment en el Guggenheim i a la Plaza de la Convivencia de Bilbao, al costat de les torres creades per Arata Isozaki.
Aquests últims dies s'ha pogut veure a Londres, en el Royal Hospital Gardens de Chelsea, mentre la resta de la colecció privada Homenaje a Chillida va reunir-la Christie's per darrera vegada en una exposició a Londres abans de ser subhastada per pagar deutes.
L'obra s'ho val, ben segur, encara que aquestes xifres no deixaran mai de sorprendre'ns. Però val a dir que la venda se l'han treballada de valent. Veieu sinó aquest vídeo i el catàleg que la casa de subhastes va preparar per a l'ocasió, segons que publica Arteinformado:
Quan vam estar al Chillida Leku -una de les visites més memorables que ha organitzat l'Associació- vam veure al jardí una versió més petita d'aquesta escultura, i quan vam preguntar al guia el perquè del seu nom, ens va dir: "entreu dins de l'escultura"; ho vam fer i, cada un de nosaltres, en entrar, alçava el cap mirant cap a munt: "Buscant la llum".
Ningú no es podia estar de tocar amb la mà aquelles càlides parets de fred acer corten, com si el contacte ens ajudés a enlairar la vista cap a la claror: les marques d'aquest contacte humà són ben visibles fins a l'alçada d'un braç aixecat.
Les mateixes parets de l'escultura semblen uns braços enlairats amb les mans obertes clamant al cel, a l'estil de les del Guernica de Picasso, donant una altra significació simbòlica a la idea de buscar la llum.
Tant de bo que algun dia es pugui seguir buscant la llum allà, entre les planxes metàl·liques, al jardí del Chillida Leku.
El proper dia 27 de juny, a les 19.30h., s'inaugura la quarta exposició de la Col·lecció Bassat a la Nau Gaudí de Mataró. Recordareu que la primera comprenia de l'any 1947 al 1969; la segona, de la dècada dels 70`s, presentava l'obra d'artistes nascuts abans de la guerra, com Guinovart, Ràfols-Casamada, Hernández Pijuan, etc., partícips de l’informalisme abstracte; la tercera, també dels anys 70`s, va mostrar un grup d'artistes nascuts després de la guerra i que tots varen coincidir a la Galeria Adrià.
I en aquesta quarta exposició (tercera dels anys 70`s) es presenta un grup d'artistes que van exposar en diverses galeries i que van des de la figuració a la abstracció. Consta de 87 obres de 9 artistes nascuts als anys quaranta. La mostra inclou escultures, dibuixos i teles dels artistes Sergi Aguilar, Francesc Anglès, Rafael Bartolozzi, Jaume Genovart, Victor Mira, Manuel Molí, Perecoll, Joan Pere Viladecans i Zush.
Tot i sent companys de generació, si bé els artistes de la mostra anterior recuperaven la figuració i es veien influenciats per corrents del moment com el pop-art, els de l’exposició actual presenten estils i influències del tot heterogènies, i si alguna cosa tenen en comú és, precisament, que cadascú va buscar un camí propi. En qualsevol cas, tots van participar del moviment renovador en el camp de la pintura i l’escultura figuratives, hereus dels nous corrents pictòrics internacionals, del moviment que Alexandre Cirici Pellicer determinà com “la plàstica contemporània catalana”.
Els AMICS DE CA L'ARENAS ens fan arribar el següent comunicat:
Benvolguts, La defunció de Santiago Estrany el 31 de maig ha alterat l'homenatge que se li volia dedicar en motiu dels seus 90 anys. La Taula rodona del 26 de juny s'ha cancel·lat. S'està estudiant convocar unes noves dates que permetin honorar l'artista de manera més completa i institucional, tal com ell mereix. El concert del dissabte 6 de juliol serà programat com a CONCERT D'ESTIU AL PATI DE CA L'ARENAS. Gràcies
Giorgio Morandi, Natura morta, 1936.
Mamiano di Traversetolo (Parma), Fondazione Magnani Rocca
A Brusel·les, aquest estiu, a més de les moltes coses que hi ha per veure normalment, s'hi podrà veure una exposició singular: la de Giorgio Morandi. S'ha inaugurat el 7 de juny i estarà oberta fins el 22 de setembre, al BOZART CENTRE.
Giorgio Morandi, Natura morta con due oggetti e un drappo su un tavolo. 1931.
Incisione all’acquaforte da matrice di rame. Inciso 23,9 x 19,9 cm., Private Collection.
BOZAR ret homenatge a Giorgio Morandi, gran mestre de l'art modern, l'obra del qual va ser influenciada pels pintors italians (Giotto, Paolo Uccello) i francesos (Chardin, Seurat, Cézanne). Aquesta retrospectiva excepcional compta amb un centenar d'obres (olis, dibuixos, gravats i aquarel·les), seleccionats per la comissària de l'exposició, Maria Cristina Bandera, que ens convida a descobrir els temes centrals de l'obra del mestre i a submergir-nos en l'univers de Morandi gràcies als seus suaus bodegons, la bellesa dels seus paisatges inspirats en la naturalesa d'Emilia-Romanya i a descobrir els seus rams de flors, que ofereix de tant en tant als seus amics i coneguts. Aquestes representacions segueixen inspirant a artistes com Luc Tuymans que, convidat pel Comissariat, presenta una selecció d'obres en diàleg amb els del pintor italià. I per enriquir la nostra visita, una guia del visitant ens ofereix els textos de sis autors que comparteixen la seva visió de l'obra de Morandi.
Amb ben pocs dies de diferència hem rebut tres noves propostes pictòriques que, sumades a les ja publicades anteriorment, fan un bon gapat d'activitats artístiques a disposició del socis per aquest estiu:
TALLERS D'ESTIU A AMÀLIA 17
L'Ester Aliu ens fa saber que "Com cada any a l'estiu ampliem horaris i donem la possibilitat de provar l'activitat a nous alumnes amb intensius d'una setmana on farem a cada sessió una obra en una tècnica diferent, o els que ho prefereixin en podran fer una sola en la tècnica i materials que més l'ajudin a expressar la seva creativitat. Obert a artistes de totes les edats i nivells. Els que es decideixin a inscriure's al nostre taller anual al juny, juliol o agost s'estalviaran la matrícula de nou alumne, i podran incorporar-se als nostres grups de tardes. Places limitades per ordre d'inscripció. TALLERS D'ESTIU AMB MARTA DURAN
També la Marta Duran aprofita l'estiu per fer un curset de textures sobre paper o llenç: Creativitat amb Tècnica Mixta. Podeu veure més informació clicant sobre la imatge per ampliar-la.
ESPAI A NOUART20
I finalment, si busqueu un espai per pintar, per compartir, a l'estudi NOUART20 tenen una vacant.
Disposareu d'accés lliure a tota hora en un lloc cèntric de Mataró i per només 60 € al mes, que inclouen totes les despeses de lloguer, aigua, llum, calefacció, neteja...
Els interessats podeu trucar a en Jordi (630012205) o a la Carme (645860546)
Recreació dels murals de Sert pel Waldorf Astoria de Nova York
Josep Maria Sert va pintar entre 1929 i 1939 les 15 teles que composen la sèrie de "Las bodas de Camacho", com a decoració pel menjador de l'Hotel Waldorf Astoria de Nova York, on van estar fins el 1972. No era la primera obra que feia a Estats Units, però sí la primera de caràcter públic, i la popularitat que va adquirir va ser tan gran que el menjador aviat s'anomenà "Salon Sert".
La Fundación Banco Santander, que actualment custodia aquestes obres a la seva seu de Boadilla del Monte, ha creat un projecte multimèdia que recrea en 3D com seria aquell menjador de l'Astòria original. El vídeo coincideix en un moment en el que el Waldorf Astoria actual pretén recuperar la seva història demanant a tothom que tingui objectes d'aquell hotel llegendari que els aporti per a la fidel reconstrucció.
Aquestes pintures de Sert procedents del menjador del Waldorf Astoria es van vendre l'any 1972 al Banc Urquijo, en una negociació en la que hi van intervenir els antiquaris Ramon i Vicent Climent. Es van exposar diverses vegades fins que a l'any 1996 es van instal·lar cedides a la Llotja de la Cambra de Comerç de Vic, a l'edifici del Sucre. Després de la fusió dels dos Bancs és quan passen definitivament al fons del Santander, quedant a Vic unes reproduccions que es poden veure per internet en una visita virtual a l'edifici, que forma part de la ruta turística de la capital osonenca.
Massa sovint els mataronins amaguem la nostra procedència, quan no ens n'avergonyim. Dir que ets de Mataró és com parlar del "mal lleig", i la majoria no se'n sent pas gaire orgullosa. Ben al contrari, ser "capgròs", si no ets casteller, sembla més un insult que un mèrit.
Sigui com sigui, avui dóna gust portar gent de fora a visitar Mataró. I no és que no hi hagin coses per amagar, que n'hi ha i moltes. Però veure la cara d'admiració i d'enveja que posen quan passegen pel port o el passeig marítim, pel Tecnocampus i l'Escola Universitària, per la Rambla i la Riera, pel casc antic o el parc central, pel nou parc o la via Europa... Tot això que ells valoren perquè no ho tenen i nosaltres menystenim per massa quotidià, això no té preu.
I així resulta que es valora més Mataró a l'estranger o a la resta de l'Estat que a casa nostra. Nosaltres afirmem categòricament la nostra voluntat de contribuir, amb la nostra feina, a projectar una bona imatge de la ciutat, una imatge que, per primer cop, l'Ajuntament s'ha encarregat de publicitar per facilitar la captació d'inversors estrangers.
Ho ha fet amb aquest magnífic vídeo produït per m1tv, per encàrrec del Tecnocampus. Felicitats per la iniciativa, la realització i els resultats!
El proper dijous 20 de juny, a les 19:00 h, tindrà lloc a la Sala d'Exposicions del Col·legi d'Aparelladors la presentació del llibre de Pilar González AgápitoLA PLAÇA XICA, UN PETIT MÓN.
A l'acte hi intervindran el periodista Manuel Cuyàs i l'autora del llibre
El proper dijous 20 de juny, a les vuit del vespre, s'inaugura al Museu de Mataró l'exposició Cusachs/Espriu. El caminant i el mur. Es tracta d'una mostra de la sèrie d'escultures que Manuel Cusachs (1933) va realitzar inspirant-se en la coneguda obra d'Espriu entre 1979 i 1987, i que serveix com a homenatge públic a aquest escriptor en l'any commemoratiu del seu centenari.
Les peces estan agrupades seguint les tres parts del llibre: Les ombres, el riu, el somni perdut; Cançons de la roda del temps i, El Minotaure i Teseu.
La primera inclou una sèrie dels dibuixos preparatoris de l’artista mataroní abans de treballar els bronzes. A la segona es podran veure les escultures de la sèrie “Cançons de la roda del temps” mentre s’escolta algunes de les cançons que va musicar Raimon. La tercera part inclou el bust d’Espriu, les 8 escultures relacionades amb els poemes d’“El Minotaure i Teseu” i un vídeo de l’autor de Sinera recitant “Assaig de càntic al temple”. Les peces de la mostra s’acompanyen dels poemes d’Espriu
ENRIC QUINTANA
La vigília, el dimecres 19, s'inaugurarà també a les vuit del vespre, al mateix Museu, l'exposició Senzillament, Quintana. Imatges i paraules d'Enric Quintana, que recull les principals facetes artístiques del fotògraf Enric Quintana (1946-2012), mort l'any passat a Vic. Les més de 300 fotografíes que s'exposen han estat escollides d'entre les prop de 7000 que Xavier Cateura va cedir a l'Arxiu Municipal, i s'estructuren en set temàtiques diferents que Quintana treballava a les seves instantànies: la política, els barris, els personatges, el moviment obrer, els actes culturals, els racons de Mataró i el Quintana com a fotògraf de premsa.
Les dues exposicions es podran veure a Can Serra, Museu de Mataró (El Carreró, 17) fins el 8 de setembre.
Com cada any per aquestes dates, fem pública la convocatòria de l’Exposició Col·lectiva Sant Lluc, que inicia tradicionalment la temporada artística a Mataró. Aquest any se celebrarà del 12 de setembre al 3 de novembre, a l’Ateneu Fundació Iluro.
Aquesta mostra col·lectiva, com sabeu, està organitzada per l’Associació Sant Lluc per l’Art, encara que, per participar-hi, no és requisit indispensable el pertànyer a l’Associació. La Col·lectiva Sant Lluc, instituïda l’octubre de 1946, s’ha anat celebrant gairebé sense interrupcions fins l’edició actual. Pensem que val la pena ser presents en aquesta mostra cultural tan arrelada a casa nostra i ens agradaria poder comptar amb el màxim de participació, encara que les limitacions d’espai ens obliguen a que un Jurat, segons el seu criteri independent, seleccioni les obres a exposar.
Aprofitem l’avinentesa per comunicar-vos que aquest any la figura convidada és l’escultor Joan Solà.
A les Bases trobareu tota la informació necessària (dates i horaris de lliurament i recollida d'obra, mides de les obres, dates d'exposició...)
No us oblideu de descarregar-vos, imprimir i emplenar la Butlleta d'Inscripció. Ho podeu fer des d'aquí, o des de l'apartat corresponent a la plana web: http://www.santlluc.org/
Quan porteu l'obra porteu-la ja emplenada, així, el procés serà més ràpid i evitarem cues innecessàries.
Des de Relacions Institucionals de l'Ajuntament ens arriba la invitació a l'acte d'inauguració dels tres aniversaris que se celebren aquest any a Mataró, d'edificis emblemàtics de la ciutat.
Serà la conferència institucional que oferirà Jordi Rogent el dimarts 18 de juny al Saló de Sessions de l'Ajuntament, a les 19:30 h, sota el títol "Rogent, Gaudí i Puig i Cadafalch, tres arquitectes, tres trajectòries i Mataró".
El Mercat del Rengle, la Nau Gaudí i La Presó. Fotos de Ramon Manent
L’arribada a Mataró del ferrocarril, l’any 1848, porta a la ciutat l’inici d’un període de creixement econòmic i demogràfic que marcarà la segona meitat del segle XIX, i que anirà acompanyat d’un incipient procés d’industrialització. Serà una època d’importants transformacions urbanes, de projectes de reforma i de millora del centre de la ciutat, en els quals els arquitectes hi tindran, cada cop més, un paper predominant. En aquest context i en un període de 30 anys, conflueixen a Mataró tres arquitectes que, amb el temps, han esdevingut personatges clau en la història de l’arquitectura del nostre país i mereixedors de reconeixement internacional: Elies Rogent, Antoni Gaudí i Josep Puig i Cadafalch.
Aquests tres arquitectes deixen petja a Mataró amb obres joves i amb idees innovadores. Exploren la relació entre geometria i funció (l’edifici de la presó, d’Elies Rogent, és el primer edifici carcerari de planta panòptica d’Espanya) entre geometria i estructura (els arcs parabòlics de la Nau de blanqueig d’Antoni Gaudí com a mínima expressió per configurar un gran espai), i estableixen la connexió de Mataró amb el modernisme, el primer estil internacional modern, i entre el cosmopolitisme i la tradició local (consciència i integració dels oficis i les arts decoratives del mercat del Rengle de Josep Puig i Cadafalch).
Els principis arquitectònics definidors d’aquests tres edificis: la Presó, la Nau de blanqueig de l’antiga Cooperativa la Obrera Mataronense i el mercat del Rengle, seran després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època.
La resta d'activitats commemoratives d'aquest triple aniversari, que s'aniran succeïnt durant tot l'any, les podeu veure en aquesta nota informativa del mateix Ajuntament.
Contràriament al que podria semblar, l'Albert Alís, i l'Alberto Romero/Ana García ni fan les classes junts ni es fan la competència. Es cert que els tres són uns dels artistes més reconeguts actualment a Mataró, i que comparteixen edifici, una antiga fàbrica adaptada del carrer Argüelles, encara que en pisos diferents. Però les propostes que fan per aquests cursos d'estiu ni solapen temàtiques ni intencions, ni tan sols públic potencial. Així, podreu triar tranquilament el curs que més us convingui sense haver de triar entre artistes: no hi ha competència deslleial. ALBERT ALÍS
L'albert ens comunica el nou curs que prepara per aquest estiu, dedicat a captar i interpretar l'atmosfera ambiental. Les classes es faran tant a l'estudi, amb model, com a "plein air", i inclouen una visita guiada al MNAC.
Trobareu tota la informació necessària en aquesta adreça:
Han creat HORS COMMERCE, un espai de creació on pretenen que la creativitat s'expressi en diferents disciplines. Els cursos estan especialment dirigits a nens a partir de sis anys i inclouen classes de pintura, dibuix, modelatge i Stop Motion.
A més del cartell editat pels cursos d'estiu també trobareu tota la informació general necessària en aquesta adreça:
En Joan Poch, que fa ben poc va inaugurar a Mataró la seva exposició de pintura, dibuix i esculturaLES CARES D'ASTERIÓ, a la Begemot Art Gallery, inaugura aquest divendres KRETA, a la Galeria AB de Granollers. És a les 19:30 h i hi presenta pintures, escultures i ceràmiques. La mostra abunda en el tema anterior de la mitologia grega, presentat també a la carpeta, M, amb textos d'Emília Illamola i poemes de J. C. G. Pujalte i editada per La Comarcal Edicions. L'exposició es podrà veure fins al 26 de juliol.
Fa uns dies, en aquest mateix Blog, publicàvem el programa que Pep Andreu va dirigir en la seva PANTALLA OBERTA, un programa íntegrament dedicat al PREMI DE PINTURA TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ 2013.
Un parell de díes després, a Mataró ràdio, el programa VIU LA VIDA també dedicava un ampli espai al Premi, amb entrevista en directe amb Martín Carral, el seu guanyador, que podeu escoltar AQUÍ si hi esteu interessats (minuts 38:54 fins al final).
I finalment avui s'acaba de publicar el programa ESPAI D'ART, dedicat íntegrament a la Biennal. En ell, en Pere Pascual, el seu director i presentador, canvia el format habitual d'entrevista a l'estudi per fer-les en directe, el dia de la inauguració, al premiat, als dos seleccionats mataronins, a un membre del Jurat i al president de l'Associació. Tot muntat amb imatges de la lectura del veredicte i proclamació del guanyador, d'aspectes generals de la sala d'exposicions i d'algunes de les obres penjades.
Des d'aquí volem agrair públicament a tots els mitjans de comunicació de Mataró la seva col·laboració i disposició per ajudar-nos a difondre el Premi, la seva il·lusió per fer-ho i els magnífcs resultats aconseguits. Moltes gràcies a tots!
Algunes vegades hem penjat en aquest blog anuncis publicitaris que d'alguna manera tenen a veure amb l'art, i que demostren com pot ser d'enriquidora la sensibilitat artística aplicada a la propaganda comercial.
Us imagineu sentir una de les cantates més famoses de Bach, la BWV 147,
tocada amb xilofon en un bosc de fades japonès?
Us proposem sentir primer la versió d'aquesta cantata "Jesus bleibet meine Freude", dirigida per Nikolaus Harnoncourt, i després veure l'anunci japonès.
I aquest és l'anunci d'uns telèfons mòbils nipons fets amb fusta. Increïble.
Fa una setmana ja que es va inaugurar al Col·legi d'Aparelladors l'exposició de Jaume Rocamora"...SIMBIOSI PERMANENT".
En Jaume, que va venir expresament de Tortosa per la inauguració, es mostrava molt satisfet de l'exposició i del muntatge de la mateixa, que va comissariar com sempre Teresa Roig.
En aquesta ocasió l'artista ha vingut a Mataró de la mà de Quima Romero, que té una relació d'amistat amb ell que ve de molt lluny. Ella mateixa ens ho explica amb aquestes paraules, que no va tenir ocasió de pronunciar a la inauguració, però que li sap greu que quedin en el tinter, perquè creu que les hi deu, a en Jaume i a la família Bas:
Els meus vincles d’amistad amb Jaume provenen de l’amistad amb el meu marit Francesc Bas López, pero sobretot, sobretot, amb al seu pare Francesc Bas Espuny. Frances Bas Espuny, que va ser profesor en els Arts i Oficis de Mataró en l’època de Rafel Estrany, també va exercir aquest mestratge a l'escola de Maestria Industrial de Tortosa. Va ser un “seductor” dels joves cap a l’Art i no amb cants de sirena, sinó amb una sòlida base intel·lectual i artística. I jo vull creure -en Jaume m’ho ha fet palés diferents vegades que n’hem parlat- que ell en va ser un, dels seduïts.
A l’exposició que podran veure s'hi acaba de colocar una obra, no fa ni mitja hora. En el viatje que amb Teresa Roig vam fer a Tortosa, a l'entrar al taller-estudi d’en Jaume ens va captivar en veure-la. No estava prevista en l’exposició, però en acabar de muntar-la, ens va semblar que seria un complement molt adient a la resta de l’obra.
Es tracta d’un “logo” (la peça que hi ha aquí n'és el projecte) per al taller d’un arquitecte de Vinaroç. La definitiva, realitzada en metall fos, està situada en el jardí del dit arquitecte. Al ser-me tan proper el disseny gràfic, aquesta obra m'és especialment suggestiva. En tres dimensions, situada en l’espai, esdevé una escultura singular.
L'exposició la va presentar el professor, historiador i crític d'art Francesc Miralles, que va fer una anàlisi global de l'obra d'en Jaume i de la seva trajectòria des de la doble perspectiva de crític d'art i de la seva amistat personal de més de quaranta anys amb l'artista.
Abans, però, es va guardar un emotiu minut de silenci en memòria de Santi Estrany, mort aquell mateix migdia.
El nét d'en Jaume es va voler sumar a la festa, interpretant algunes peces al clarinet mentres s'esperava el començament de la inauguració.
Mitja hora abans de la inauguració va tenir lloc a El Públic l'habitual "Un cafè amb...", una xerrada col·loqui entre Joan Poch i l'artista que inaugura a Aparelladors tot seguit. Aquest és el vídeo de la tertúlia que ha editat la gent de Clack, un resum complementat amb imatges de la pròpia exposició.
Ahir a la nit es va emetre per m1tv el programa PANTALLA OBERTA, dedicat de manera monográfica al PREMI DE PINTURA TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ, inaugurat la setmana passada.
Com que a la inauguració, el dijous, li va succeir l'endemà la trista notícia de la mort de Santi Estrany, es va aprofitar el programa per fer una breu referència a aquest artista, intercalada en el context general de la tertúlia.
En el programa, dirigit per Pep Andreu, hi van participar Martín Carral, guanyador del Premi; Pere Pascual, crític d'art; Antoni Luis, president de l'Associació Sant Lluc i Miquel Faidella, també per part de l'entitat organitzadora del Premi.
Qui no l'hagi vist en directe, o no pugui seguir per m1tv alguna de les diverses reemisions que es fan del programa, aquí té la oportunitat de fer-se una millor idea general del premi, de la seva organització i, sobretot, de poder escoltar en boca del propi guanyador el sentit i significat de l'obra premiada i de tota la seva trajectòria en general.
CLUB SOCIAL ANDANA
En Pere-Màrtir Brasó ens convida a aquesta exposició, que s'inaugura divendres 7 a Mataró. Es tracta, segons que ens explica ell mateix, de pintures fetes pels participants del taller d'art-teràpia del Club Social Andana de Mataró. Són persones en risc d'exclusió social que assisteixen a les sessions que l'artista Núria Mareca (coordinadora del curs) i jo (artista "convidat") els impartim per tal de fomentar la creativitat. I, bàsicament, perquè se sentin "persones" com ens diuen ells sovint...
TASTET DE MARTA DURAN
La Marta, que en aquests moments està a punt d'inaugurar a Alemanya, inaugura també al Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres Marges, el TASTET que s'exposa al vestíbul de can Caralt. En aquest cas hi presenta obra sobre paper, i es podrà veure fins a 28 de juliol.
Com que hi ha vida més enllà de la Biennal, fem un petit parèntesi en aquest seguit d'articles dedicats al Premi per no deixar al tinter algunes activitats i novetats que es van produïnt:
JORDI CARBONELL A CA L'ARENES
L’Associació Amics de Ca l’Arenas i Editorial Gregal ens conviden a la presentació de “Quan cremàvem les fàbriques” de Jordi Carbonell, el proper dijous 6 de juny a 2/4 de 8 del vespre, a la seva seu del carrer Argentona.
Obrirà l’acte l’editor Jordi Albertí, per Editorial Gregal. Tot seguit Jordi Carbonell farà una exposició sobre el contingut de la novel·la i el retrat dels personatges més destacats que hi intervenen. L’acompanyarà Víctor Ligos, historiador que ha estudiat amb profunditat la vida social obrera d’aquells anys.
Jordi Carbonell i Roure, cirugià de professió, ha combinat la medicina amb la llicenciatura de filosofia i lletres. Com a dibuixant fou deixeble de Jordi Arenas, amb el qual va fer bona amistat.
“Quan cremàvem les fàbriques” és la seva segona novel·la històrica, ambientada en el Mataró de la segona meitat del segle XIX: en plena revolució industrial i amb les lluites, contradiccions i ideals propis d’una societat connectada amb Barcelona pel primer ferrocarril de la península. Una ciutat, Mataró, que en aquells anys esdevingué el segon nucli comercial més important de Catalunya.
RAMON MASRAMON A LA PRESÓ
Aquest divendres, a les 8:00 del vespre, hi ha una nova inauguració a La Presó. Porta per títol el suggerent Entranyes, entrañas, bowels i el seu autor és Ramon Masramon.
Com podeu veure a la imatge de la invitació, el conjunt de peces que integren la exposició no són de les que deixen indiferent. Veniu a comprovar-ho!
MARTA DURAN A ALEMANYA
La incansable Marta Duran exposa novament, ara a l'estranger. És a Wiesbaden (Alemanya), el proper 7 de juny, i ho fa en companyia de la fotògrafa Sigrid Stabel.
Sembla que l'èxode cap a països del Nord per buscar feina no es limita a científics i tècnics. Els nostres artistes també en poden donar fe abastament.
Molta sort en aquesta nova empresa, Marta!
NOU CURS D'ALBERT ALÍS
L'Albert ens fa arribar aquest comunicat d'un nou curs d'aquarel·la que ha programat pel cap de setmana vinent:
PARCS I JARDINS A L’AQUAREL·LA III Classe d’aquarel·la al natural per l’Albert Alís
El llenguatge del pinzell Es tractarà d’una classe viva i directa on el mestre donarà les explicacions necessàries i farà les demostracions oportunes. En aquesta jornada parlarem i treballarem el llenguatge del pinzell i la canya. Caldrà portar un pinzell rodó del número 6 de pèl de marta.
Continuarem treballant al Parc de la Ciutadella de Barcelona on podrem gaudir de bons temes.
Dia: Dissabte, 8 de juny de 2013
Horari: De 10 a 1 del matí
Lloc de trobada: Estany del Parc de la Ciutadella.