dimecres, 8 de juliol del 2009

CONFERÈNCIA DE JULIO VAQUERO

Recordeu que avui dijous 9 de juliol, a les 7 de la tarda, tindrà lloc a la Sala d'Exposicions de Caixa Laietana, a la Plaça Santa Anna, la conferència JULIO VAQUERO I LA SEVA OBRA, a càrrec del mateix artista.

Julio Vaquero (Barcelona 1958), després d'uns anys inicials dedicats a l'estudi de les tècniques tradicionals del tremp i de l'oli, treballa com a dibuixant i pintor en l'àmbit del que s'entén com a figuració realista. Els seus treballs, normalment de gran format, giren al voltant del món de la informació i el coneixement, com a reflexió sobre l'experiència i memòria del temps.
Ha fet exposicions individuals a Barcelona, Madrid, Bolònia i Nueva York i ha participat en exposiciones temàtiques com “Between Heaven and Earth” en el museu d'Art Modern d'Ostende, el 2000, o “Im licht der Wirklichkeit” en el Museu Bad Frankenhausen el 2007.
En el 2003 el Museu de Montserrat li va dedicar una exposició individual, la primera feta a un artista viu.
L'any 2001 va rebre l'encàrrec de crear una colecció d'art contemporani per a la Fundació Sorigué de Lleida. Actualment la colecció reuneix més de 400 peces de totes les disciplines (video, pintura, instalacions, fotografia, escultura o noves tecnologíes).Pensem que és una enorme satisfacció per a nosaltres poder presentar a Mataró un artista d'aquesta vàlua, i que Mataró pugui conèixer la seva obra, no físicament, en una exposició que ja voldríem, però al menys guiada i explicada per ell mateix. Sentir amb les seves pròpies paraules les seves vivències, els seus processos artístics, els seus projectes, ha de ser una ocasió única per aixecar una mica el nivell cultural d'una Mataró de prevacances, i per conèixer una figura valorada arreu però totalment desconeguda a casa nostra.

Si a l'Associació fem unes activitats a nivell local, unes altres de nivell comarcal, i una Biennal (seguint la terminologia esportiva) jugant a primera divisió, és per què tenim una voluntat decidida per sortir de la closca, de projectar-nos més enllà dels referents "de poble" i de portar el nom de Mataró a l'estadi on es couen les grans competicions. I alhora, rebre de fora l'aire fresc del què es fa més enllà del Besòs; de conèixer de primera mà les tendències actuals més enllà de capelletes i amiguismes; d'estar al dia, en una paraula.

Això només ha estat possible gràcies sobretot a la categoria d'un Jurat que any rera any ens ha ajudat amb la seva solvència professional, amb la seva categoria personal i amb la seva enorme cultura artística a que de debó el nostre projecte fós més que una utopia. I si el primer any es va criticar que no hi hagués cap artista actiu al Jurat, al segon vam incorporar a en Guinovart, i al tercer, per raons evidents, s'ha sustituït per Julio Vaquero, deliberadament a les antípodes artístiques de'n Guino, però amb tota la càrrega de qualitat esmentada abans.

Com en Guido Castillo el 2005 i en Guinovart el 2007, Julio Vaquero havia de fer la conferència inaugural, en la seva doble condició d'artista i membre del Jurat. No va poder ser en aquell moment per diverses raons, però la xerrada va quedar pendent i ara s'ha presentat el moment de fer-la. L'havia d'acompanyar Violant Porcel, tal i com estava anunciat, però la mort sobtada del seu pare fa pocs dies l'obliga a estar un temps fora de Barcelona.

Julio Vaquero és un artista de primeríssim nivell, i ha estat per aquest motiu membre del Jurat del Premi Torres García-Ciutat de Mataró. Dues raons prou suficients per considerar aquesta conferència com un acte de divisió d'honor. Per això l'hem inclòs en el conjunt d'activitats que realitzem al voltant del Premi, encara que no es parli de Torres García. Potser a alguns, crítics, això els sorprengui; potser a d'altres ja els estigui bé. Per a tots, però, ens sembla ben aconsellable l'assistència.