diumenge, 24 d’abril del 2011

DIA DEL LLIBRE

Aprofitant que aquest any el Dia del Llibre, per temor a la crisi, ha durat tota la setmana, volem acabar les vacances amb les que ha coincidit amb un homenatge a aquest estri cultural imprescindible, que no obstant sembla destinat a desaparèixer, absorbit per les noves tecnologies.

La seva aparició i ràpida propagació arran de la invenció de la imprempta va condemnar molts monjos dels monestirs medievals dedicats a la "copisteria manual" a l'ostracisme, fruit de la seva poca versatilitat a la adaptació als temps moderns. Veieu sinó aquest exemple:



El llibre, però, malgrat l'oposició d'aquells amanuenses professionals del pergamí miniat, va iniciar una difusió sense precedents a la història de les comunicacions, facilitant el progrés cultural de la Humanitat fins a límits insospitats. De manera que si s'havia tardat mil·lenis des de l'aparició de l'escriptura fins a aquells moments (és a dir, tota la HISTÒRIA de l'Home), en pocs anys el primer llibre imprès, una Biblia, ja havia provocat la més gran "protesta" contra el sistema religiós imperant, Dom Quixot ja visitava les seves editorials a Barcelona, Balzac presagiava La Riera pretelevisiva amb els seus fulletons setmanals, es creava l'Enciclópedie com a compendi del saber universal, s'inventava la publicitat en els diaris -el germen de la perversió capitalista abans de Marx- i s'arribava a la Lluna amb un periòdic del dia sota el braç, en lloc d'un pa, per demostrar als possibles extraterrestres quan lluny havíem arribat, i com n'érem encara de petits.

Amb tot això, el progrés de la ciència i de la tècnica ha estat tan vertiginós que ja no es tarden segles, ni tan sols generacions, per assimilar els canvis. En poquíssims anys s'ha passat de la calculadora de sobretaula al primer ordinador, de la cibernètica a la informàtica, de la digitalització als mòbils de quarta generació que fan tantes coses que fins i tot pots telefonar. I quan compres un aparell, dels que pel seu preu haurien de durar tota la vida, ja has d'assumir que al cap de tres anys com a molt ja serà un trasto obsolet.

Sort que s'acaba d'inventar un nou producte, destinat a deixar enrera tota la Galàxia Guttemberg. És el BOOK, i gràcies a ell potser molts escriptors, correctors, il·lustradors, dissenyadors gràfics, editors, fabricants de paper, impressors, relligadors, venedors d'enciclopèdies, fabricants de llibreries i potser fins i tot artistes del "Punt de Llibre" podran treure el ventre de penes i escapolir-se de l'escomesa de les retallades pressupostàries que ens dominen.



Ara només falta que algú inventi una manera més ràpida de carregar els vídeos de You Tube.