Els monestirs medievals del Maresme
Ha sortir publicat, en forma de llibre, en número 93 de la revista "Felibrejada", que publica el Grup d'Història del Casal de Mataró, i que tindrà a partir d'ara una caràcter annual.
El disc conté també les tertúlies de tema històric que han tingut lloc a Mataró Ràdio, un vídeo sobre l'aniversari de l'estendard de Ripoll dissenyat per Josep Puig i Cadafalch i una galeria d'imatges de les diferentes sessions de les Jornades. Realment, és d'agraïr. Tant més d'agrair quan les ponències i comunicacions presenten un gran interès, fruit de la tasca de diversos investigadors que l'has darreres dècades han dedicat els seus esforços a un món tan complexe com és el de l'Edat Mitjana. Les ponències presentades ens donen una visió general del món monàstic medieval, tant en l'àmbit de Catalunya com en el de la comarca del Maresme, mentre les comunicacions es divideixen en dos grups: les que estan dedicades al món monàstic en sí, i les que tracten diversos temes d'història i arqueologia medieval i moderna.
No hem d'oblidar que la religió té una gran importància en la vida medieval, i ho impregna tot; el monestir era una peça fonamental en aquesta concepció del món i en aquesta forma de vida. Com diu Joan F. Cabestany: La fundació d'un monestir no va tenir com a finalitat, només, ésser un centre d'acollida espiritual pels seus monjos, sinó que també era una institució amb finalitat social, la qual tenia com a finalitat la cristianització del territori del seu entorn i que, a la vegada fos un centre de conservació y difusió de la cultura. (J. F. Cabestany: "El monestir medieval en la Catalunya Vella", dins Actes de les IV Jornades...pàg. 11).
Diversos autors: IV jornades d'Història i Arqueologia Medieval del Maresme. Revista "Felibrejada", núm 93. Editat pel Grup d'Història del Casal, Mataró, 2011.
Guia de torres de guaita del Maresme
El Consorci de Turisme Costa de Barcelona - Maresme recull en una guia la cinquantena de torres de guaita i castells que hi ha a la comarca.
El litoral maresmenc va arribar a ser conegut com la costa torrejada per la proliferació de torres de guaita i castells que s'hi van construir entre els segles XVI i XVII com a talaies de vigilància i de defensa dels pirates i els corsaris. Actualment, encara se'n conserven 55. Avui dia les torres que encara estan en ús formen part de masies o d'edificis que poc fan pensar en pirates o bandolers, però que, sens dubte, són un vestigi important d'aquella època. L'opuscle, que es pot trobar a les oficines d'informació turística del Maresme, aporta una imatge i informació de cadascuna de les torres per atreure l'interès del possible visitant. De cada edificació se n'explica breument la ubicació, si se'n pot visitar l'interior o no i les seves característiques
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada