dimarts, 11 d’octubre del 2011

PREMI TORRES GARCÍA-GUARDONATS 2009 (III)

La inauguració va començar, pròpiament, amb els discursos de la presidència. Una presidència integrada, a causa de la baixa del director del Museu, Carles Marfà, per l'alcalde de Mataró, Joan Mora, el president de l'Associació, Antoni Luis i el filòsof i crític d'art Arnau Puig, autor del text del programa de mà i membre del Jurat en les quatre edicions de la Biennal.




Amb els agraïments habituals per la seva assistència a les autoritats, anfitrions i organitzadors, i especialment als artistes seleccionats, Antoni Luis va aprofitar l'avinentesa per insistir davant l'alcalde en la necessitat que la cultura no sigui com sempre la ventafocs que rebi totes les retallades, i oferint-se per seguir fent, com en aquesta ocasió, activitats conjuntes per salvar la crisi.




La intervenció d'Arnau Puig va ser, tot i la seva durada, tota una lliçó de saviesa. Amb l'encàrrec de l'Associació de redactar la presentació del programa, la seva primera reacció, després de veure detingudament l'exposició, va ser la d'excusar-se ja que el seu text no era sinó un "pre-text": ell havia fet uns comentaris dels cinc homenatjats basant-se només en una obra que coneixia d'ells, la presentada a la Biennal. Ara, veient aquesta mostra ampliada de la seva producció, i la seva evolució des d'aleshores, va improvisar de manera exhaustiva una anàlisi de cadascun d'ells, fent gala d'una alta dosi de perspicàcia i coneixements.




I va tancar l'acte l'Alcalde, Joan Mora, que va renunciar a afegir cap comentari "artístic" després de l'exhibició d'Arnau Puig, per obvi i innecessari, i va recollir el guant de la invitació de l'Antoni, prometent recolzar les nostres actuacions i les activitats artístiques en general. Tant de bo sigui veritat!




Volem fer especial esment de l'oferiment de l'Antoni, fet des de l'autoritat que confereix haver estat capaços d'organitzar quatre Biennals memorables i una mostra com la que es presentava, que havia significat una despesa mínima per al Museu a canvi d'una exposició magnífica en contingut i enorme en significat. No creiem que ningú pugui dubtar, hores d'ara, de la nostra contribució en favor de l'art a Mataró, i menys l'alcalde actual que, encara que acabat d'arribar, ha sigut ja testimoni privilegiat, en menys d'un mes, de les dues exposicions més importants de la ciutat durant tot l'any.




El nostre oferiment i la nostra disponibilitat no té color polític ni pretensions partidistes, bé sabeu tots que no hem entrat mai en aquest joc. Oferim ara a l'actual consistori la mateixa predisposició i bona voluntat que vàrem oferir a l'anterior alcalde, i ens agradaria ser mereixedors de la mateixa confiança i reconeixement que ens va professar Joan Anton Baron.


I perquè en quedi constància, reproduïm aquí uns fragments del discurs d'Antoni Luis, president de l'Associació:



Nosaltres, malgrat tot, creiem en què hi ha possibilitats de realitzar coses fent de la nostra divisa, la força de l’associacionisme i el motor de les idees i, perquè no dir-ho, el voluntariat, una plataforma des d’on impulsar iniciatives que en els moments actuals poden aturar-se, quan no perdre’s.

Per això, avui que tenim la màxima autoritat municipal entre nosaltres, públicament fem l’oferiment del nostre interès en col·laborar amb aquells temes relacionats amb les arts plàstiques i la cultura en els que puguem emprar els nostres recursos, que no són altres que les nostres mans i un seguit d’iniciatives que, con fins avui s’ha pogut comprovar, som capaços de dur a terme.... L’exposició d’avui n’és una demostració palpable de com la cooperació entre entitats i organismes oficials pot propiciar una mostra d’alt nivell amb unes despeses que no fan trontollar el magre pressupost que li toca administrar a la ventafocs d’arreu del món, com és Cultura.



D’aquí no massa caldrà quadrar les xifres, observar-les amb lupa, ajustar-les, passar el ribot o les tisores, tots aquest tòpics que es diuen i reiteren cada dia. També serà el moment de prendre mesures i decidir sobre el futur que li espera a certes  instal·lacions, cas de què haguessin de funcionar a mig gas o, Déu no ho vulgui, tancar 
portes (ni que sigui temporalment).



L’Associació Sant Lluc ofereix la seva mà i el seu potencial per tractar de minvar els efectes perniciosos  que puguin derivar-se dels complicats moments que ens ha tocat viure . Per això, de la mateixa manera que el Sr. Alcalde ha manifestat públicament el seu recolzament a la nostra Associació, volem expressar-li que ens tindrà al seu costat per a col·laborar en allò que siguem necessaris i representi un bé efectiu per a l’Art a casa nostra. 

1 comentari:

pere pascual "pic" ha dit...

Magnífica l'exposició i acurat del tot el comentari.
Moltes felicitats i a seguir.