dijous, 1 de novembre del 2012

MIQUEL ÀNGEL: CINC-CENTS ANYS

La decoració pictòrica de la Capella Sixtina, al Vaticà, va encarregar-la el Papa Juli II a Miquel Àngel l'any 1508, i l'artista va tardar quatre anys en acabar-la, tot sol, sense ajudants. 

Es compleixen per tant, aquest any, 500 anys de la seva creació, que va solemnizar-se l'1 de novembre de 1512 amb la celebració a la Capella de la primera missa.



L'encàrrec era només de repintar el sostre de la capella construïda pel papa Sixte IV -d'aquí el nom de "sixtina"-, que representava un cel blau amb estrelles daurades, i la complexitat de la comanda el va angoixar tant que fins i tot va arribar a pensar que els seus enemics havien convençut el papa perquè li fés l'encàrrec amb la intenció de veure'l fracassar.

No va ser fins 1535 que un altre papa, Pau III Farnessi, li va encarregar la decoració de la paret posterior de l'església, la capçalera de la capella. Aquesta magna obra, que Miquel Àngel no va acabar fins sis anys més tard (31 d'octubre de 1541) representa iconogràficament el moment en què Jesús torna a la terra per emetre el seu judici sobre les ànimes del homes, el Judici Final. I representa, a més, la culminació de l'estil pictòric de l'artista genial.



Valgui la contemplació d'aquests dos detalls de la seva obra, la Creació d'Adam i el Judici de les ànimes, com a homenatge al geni en el seu doble aniversari, i en reconeixement del deute que tots tenim amb ell. 

Creació i Judici Final: Ni fent-ho expressament s'haurien pogut trobar dos definicions més exactes per a la seva obra. Creació sense límits, a contracorrent d'època i de dogmes, de mecenes i de detractors. Creació absoluta en busca de l'eternitat -artística-, exposat al judici de fidels i espectadors a l'espera del judici final de la Història, que ja l'ha jutjat com a un dels seus més grans genis i admès en el parnàs de la seva glòria.

Si voleu veure en 3D i alta definició tots els racons d'aquesta Capella us convidem a entrar en aquesta producció oficial del Vaticà, on podreu navegar-hi al vostre gust. Cliqueu AQUÍ.