dilluns, 12 d’agost del 2013

MOR ORIOL MASPONS


















El fotògraf català Oriol Maspons, un dels exponents del moviment la Gauche Divine, ha mort als 85 anys. Maspons (Barcelona, 1928) va viure a París entre 1955 i 1957 i va ser especialment reconegut per la seva sèrie d'instantànies sobre la Barcelona del Somorrostro. Durant la dècada dels cinquanta va captar amb la seva càmera l'atmosfera entre la postguerra i l'arrencada econòmica d'Espanya i posteriorment va desenvolupar la seva labor fotogràfica especialment en els àmbits de la moda, l'arquitectura, la publicitat i el retrat.







Algunes de les seves obres s'han exposat al Museum of Modern Art de Nova York (Moma), i va publicar a Annual Photography i Photography Year Book, entre d'altres. Maspons va ser mestre de Colita i d'altres significats fotògrafs, i el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Els experts l'han situat en la línia objectivista de Cartier-Bresson, i entre la seva obra també es troba la il·lustració de Poeta a Nova York, de García Lorca (1966),i La caça de la perdiu vermella, de Miguel Delibes. Va publicar La Universitat de Barcelona (1971), volum promogut per Fabià Estapé, i va il·lustrar Arquitectura gòtica catalana (1974), d'Alexandre Cirici i Art visigot a Espanya de Pere de Palol.

A finals del 2010 el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va signar un conveni per quedar-se amb la col·lecció d'obres del fotògraf Oriol Maspons (Barcelona, 1928), formada per unes 1.500 fotografies sobre paper realitzades entre els anys 50 i finals dels 80.

El Punt Avui