dijous, 8 d’agost del 2013

VISTA DE DELFT

Algunes d'aquestes ciutats tan ben enllumenades del vídeo anterior són tan identificables que encara que no hi haguem estat mai coneixem i reconeixem els seus monuments com si fossin els de casa nostra. No cal haver visitat París, Londres o Roma per saber com és la Torre Eiffel, ni Westminster, ni el Colisseu...

Hi ha ciutats, en canvi, que les coneixem per referències però que gairebé no sabríem situar en el mapa. Noms com Breda, Utrech, Maastricht, per exemple, ens sonen des de l'escola com a rendicions famoses o com a llocs de tractats històrics. D'altres, com La Haia o Brusel·les, per més que siguin capitals prou conegudes, ens diuen més pels seus tribunals internacionals o els seus europarlaments que per la seva activitat quotidiana. I fins i tot moltes poblacions les coneixem únicament -perdoneu la frivolitat- per donar nom als formatges que comprem a la xarcuteria (Edam, Masdam...) i que de no ser per aquesta connexió gastronòmica no sabríem ni que existien.

Hi ha una ciutat, però, que mereix un tractament especial. Delft bé val un viatge, o una desviació de no importa quants quilòmetres, per contemplar, per comparar, el seu paisatge més famós. Un dels déus més imprescindibles de l'olimp artístic, Vermeer, així ho reclama. Ell la va pintar, en la seva plenitud, i la va convertir en immortal. Des d'aquell moment la història del paisatgisme pictòric passa -neix- per la seva Vista de Delft.

A Delft hi ha racons increïbles, carrerons aturats en el temps, canals plens de nenúfars... i la presència del pintor planant per cada cantonada, per cada casa. Cal sortir als afores, però, cap al port, per situar-se en el lloc exacte des d'on un dia va plantar el seu cavallet per fer-li un "retrat". Captant més la seva essència que l'exactitud topogràfica, la seva atmosfera lluminosa reflectida a l'aigua sota el cel amenaçadorament ennuvolat...


Delft és a tocar de La Haia, i ben segur que és una ciutat encantadora. Però si Vermeer no l'hagués pintada com ho va fer, potser el turisme hi passaria de llarg sense parar-s'hi, la seva vista des del port no atrauria cap visita expressa i els seus carrers i canals no serien ni millors ni pitjors que els d'altres dotzenes de ciutats holandeses.

Decididament el temps es va deturar a Delft quan Vermeer va donar la darrera pinzellada a la seva obra. Si teniu ocasió d'anar als Països Baixos no passeu Delft per alt. Però, sobretot, no deixeu de veure el quadre al Mauritshuis de La Haia.