diumenge, 9 de novembre del 2014

ELS NOSTRES SOCIS: BERNARDO FACTA

 Després d'una aturada més llarga del previst, reprenem aquesta sèrie dedicada a la promoció d'ELS NOSTRES SOCIS. Avui és el torn de

BERNARDO FACTA




A MANERA D'INTRODUCCIÓ...

Nascut a l'Argentina (1961) amb nacionalitat italiana, va començar molt aviat a publicar les seves imatges il·lustrades en un diari matutí, a la edat de 12 anys, i després en centenars de diaris i revistes arreu del món durant dues dècades.

Els seus dibuixos, il·lustracions, treballs d’art gràfic i pintura en general han estat exposats a 24 països, mentre
que ensenyava art i comunicació audiovisual en universitats i acadèmies tant a Amèrica Llatina (principalment Argentina i Brasil) com a Europa (en especial Itàlia i Espanya).

Les seves darreres experiències giren al voltant de la creativitat del coneixement, des de la generació de mòduls didàctics (en camps diversos,
la majoria dels quals relatius a l’art i la comunicació) amb aplicació experimental de diferents elements psicològics en els mecanismes creatius, així com els principis perceptius, incloent-hi fases com ara la assimilació, retenció i profit posterior per part dels receptors.


FORMACIÓ ARTÍSTICA

Als 6 anys ja va ingressar a l'Escola d’Art ("Club Niños Pintores", Argentina). És diplomat en Disseny Arquitectònic (Col. Inmaculada, Arg.) i té 4 anys de la carrera d'Arquitectura (Univ. Católica de Córdoba, Arg.) i la Carrera de Disseny en Comunicació Audiovisual (Univ. Nac. del Litoral, Arg.)

Ha ampliat la seva formació amb professors i artistes de reconeguda solvència i prestigi en diverses universitats i acadèmies (per ex. la Scuola Dante Allighieri, Arg.); ha estat Becari del govern de França mitjançant la "Alliance Française Internationale" per a estudis d’art gràfic a París ("Gallerie Art-97") i ha ampliat permanentment la seva formació autodidacta en mecanismes de la creativitat, sistemes perceptius, psicologia de la comunicació, ciencia de l’art, etc.

Anunci de premsa en el diari El Litoral, de Santa Fe (Argentina), el 1991, referent a la concessió de beca del govern francès mitjançant la ‘Alliance Française Internationale’. A la foto, Bernardo Facta i la Sra. Evelyne Sullice, Directora de la A.F.


TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA I PROFESSIONAL


Publicacions
  • Publicació d’art gràfic per mass media des de 1975 (El Mono Pericles, vinyeta diària a Nuevo Diario matutí, Argentina) fins al 1997 (editor a Witty World Publications, Inc., USA, editorial establerta a 114 països), amb distribució de la producció artística pròpia a centenars de diaris i revistes mitjançant companyies distribuïdores, com ara "Bernat Ediciones" de Buenos Aires.  
  • Portades en color per a seccions editorials de més de 400 diaris d’Amèrica Llatina, o l'Argonaut Entertainment, de Cincinnati, Oh. (USA). 
  • Vinyetes d’humor gràfic, caricatures i il·lustracions per a centenars de diaris i revistes als Estats Units, especialment amb el seu tipus d’art preferit: l'humor gràfic sense paraules sobre temes humans d’índole permanent, sobretot els relatius als aspectes culturals i filosòfics de la vida, i amb psicologia inserida com a part essencial del "missatge". 
Televisió
  • Presentador de programes de TV relatius a l’art gràfic (com Humor & Etc., Canal 4/CableVision, Arg. 1996) i la ciència (p.ex. TecnoVision, Canal 2/CableVideo, Arg. 1998). 
  • Creació d’animació experimental per als dos programes i autor de la major part dels guions respectius.
  • Respecte al segon cas, era una producció universitària feta per institucions
    educatives associades (UNL i UCSF, Santa Fe, Arg., entre d’altres), de gran recorregut temàtic, amb la intenció principal d’acostar al públic en general diferents aspectes de la aplicació de principis científics a la vida diaria. Va ser triat com a presentador al estar a càrrec d’una càtedra a les universitats implicades, amb responsabilitats afegides de caràcter creatiu i de producció del programa. 
  • Dissenyador d’imatge per a ‘CableRed TV’, Argentina. 

Investigació

Experimentació intensa i permanent amb el dibuix i la pintura, a la recerca de nous modes d’expressió i varietat de propostes estilístiques, des dels inicis de la joventut (primera exposició de dibuix i art gràfic el 1983) fins a l'actualitat.



CRONOLOGIA ESSENCIAL


1969 
Primera exposició pública (als 8 anys): una témpera sobre vidre, a Santa Fe, Argentina, organitzada pel ‘Club de Niños Pintores’.



1975
Primera publicació diaria d’una vinyeta de còmic (Nuevo Diario, Argentina).

1983 
Primera exposició individual: grafit i tinta (Galeria ‘La Academia’, Santa Fe, Argentina).

1985 
Comença la publicació a gran escala de treballs gràfics i de premsa en general, incloent il·lustració, sàtira i humor gràfic, còmic, caricatura, etc.

1986 
Editor per a Argentina i Brasil de Witty World Publications (Estats Units), amb articles i treballs gràfics publicats per aquesta editorial a 114 països diferents, per invitació personal del seu Director Executiu, Sr. Joseph George Szabo.

Personatge ‘el Bicho’, publicat durant molts anys a Argentina,
Estats Units i Itàlia com a vinyeta de freqüència diaria.

1987 
1er Premi d'Art Editorial en el ‘I Saló Nacional d’Humor i Gràfica’, Córdoba (Argentina).

1988 
Primeres escultures, i experimentació amb l’espai i formes sòlides en general.

1989 
2on Premi de Pintura en el II Saló d’Art Contemporani, Fundación Canal 13, Argentina.

1990
L'ambaixador de l'Iran lliurant el premi.
1er Premi de Dibuix en el ‘International Salon of Tehran’, Iran (Museum of Contemporary Art).

1991 
1er Premi de Pintura en el saló internacional ‘Bicentennaire’, organitzat per l'Alliance Française Internationale.

1991 
Beca del govern francès (mitjançant l‘Alliance Française Internationale) per l’estudi d’Art Digital a Paris, amb conexions amb el MNAM Georges Pompidou entre d’altres importants centres culturals.

1995 al 1997 
Seleccionat per al prestigiós Salón Nacional de Pintura, organitzat pel Museo Rosa Galisteo de Rodríguez. Destacat per la premsa com a un dels cinc millors expositors d’aquesta mostra.

Bernardo Facta, presentador i creador de
Humor & Etc, amb el director del programa
1995 
Presentació a TV de Humor & Etc., programa setmanal dedicat a la il·lustració editorial, art gràfic, dibuix i pintura als mass media. (‘CableVisión’, Argentina).


1996
Creació, amb un equip d’11 professionals, de la carrera universitària de Disseny en Comunicació Audiovisual, per encàrrec de la Universidad Nacional del Litoral, (Argentina). En aquesta carrera de 4 anys de durada va tenir al seu càrrec les càtedres de ‘Mitjans Expressius I i II’, durant el primer desenvolupament de la carrera completa.

1998 
Presentació a TV de TecnoVisión, programa setmanal dedicat a la presència i influència de la ciència en la vida diària (‘CableVideo’, Argentina).

Bernardo Facta en un programa de TV pensat
per parlar d'art  de manera humorística i cordial

1998 
Exposició d’art urbà amb grans panels del seu treball (pintura-dibuix) en els principals carrers de Santa Fe, Argentina.

1999 
Trasllat definitiu a Barcelona, on pren contacte amb la cultura catalana en general, i la pintura en particular, mantenint alhora la relació amb la investigació universitària sobre creativitat en l’art i la comunicació.

2002 
Exposició i venda de quadres en subhastes a Barcelona. Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Amb Antoni Tàpies, a la R. A. de Belles Arts
de Sant Jordi, a Barcelona

2007
Creació de l'àrea Mass Media Communication i modificació i optimització de Interpersonal Communication per a la European University de Barcelona.

2008 
Creació de l'acadèmia "Zona Art" (técniques de dibuix i pintura) a ‘La Zona’, centre cultural de Nou Barris, Barcelona.

2008 a 2010 
Promoció de nous artistes formats a ‘Zona Art’, amb exposició anual dels seus treballs a la "Galeria Zona Art" (creada des de l'acadèmia amb aquest fi).

2011 a 2013 
Creació simultània de noves col·leccions pictòriques (principalment sobre tela), i modes experimentals de desenvolupament de ‘coneixement sobre el coneixement’, amb incidència especial sobre els mecanismes creatius i els sistemes de percepció, assimilació i retenció d’informació en l’ésser humà.


2013
Seleccionat a la Col·lectiva Sant Lluc, a l'Ateneu Fundació Iluro.


MORPHobra presentada a la Col·lectiva Sant Lluc

OBRA EN


Principals museus i galeries on ha exposat els seus dibuixos i pintures:
  • Museo Nacional de Arte Rosa Galisteo de Rodríguez, Argentina (Salón Nacional de Pintura 1995, 1997) 
  • ‘Praxis’ Gallery, Argentina 
  • ‘La Manzana de las Luces’ Contemporary Art Center, Buenos Aires
  • National Museum of Contemporary Art of Tehran (Iran)
  • ‘Art 97’ Gallery, Paris
  • ‘Círculo de Lectores’, Barcelona. 
  • Sala d’Arte ‘Andromeda’, Trento (Itàlia) 
d'entre molts d'altres de 24 països, alguns amb exposició permanent de la seva obra. 





UNA EXPOSICIÓ SINGULAR

Fa ben poc, el juliol passat, en Bernardo va fer una exposició ben singular a Arenys de Mar, al Centre Cultural Calisay. Portava per títol FACTASMAGÒRIC - Arenys · Grafies i altres històries.

L'alcalde d'Arenys de Mar inaugurant l'exposició

Segons la presentació del Catàleg, "l'exposició té lloc a MARenys, vila on passen moltes coses, algunes de les quals ha volgut reflectir l'autor en aquesta estranya exposició"


La mostra va estar concebuda, abans que res, com a entreteniment pels visitants, i en ella s'hi podia trobar obra retrospectiva, de la que ja en porta força d'acumulada, juntament amb quadres "mitjanament recents i altres de nous de trinca, sobretot amb moments anecdòtics de la vila que estima".


 




  



La visió "humorísticament fantasmagòrica" ve segurament de la darrera visita de "La Pesta" entre nosaltres, i la inspiració de la mostra en general podríem trobar-la en qualsevol punt MARenyenc o del Mediterrani... i és en bona part un "hola-gràcies", un missatge de presentació i agraïment alhora, utilitzant el meravellós canal de l'art per transmetre'l.


     







 





                                                                                                          































2 comentaris:

Claudio Grosman ha dit...

Facta!
Hace años que te busco- estuve como cinco veces en Barcelona, vivís ahí?
GROCKman
Cla_gros@hotmail.com

GABRIELA ha dit...

Mis saludos y reverencias a un excelente artista "Bernardo Facta". Feliz de saber de tus éxitos. Un beso y abrazo enorme de Brian y Lucía Facta y la que escribe Gabriela de Martino