dijous, 27 de novembre del 2014

NOVA EXPOSICIÓ A CA L'ARENAS

Art a Mataró 1959 – 1983. Anys de resistència i ruptura
Dins el cicle Revisions. 75 anys d'art a Mataró



La inauguració de la segona temporada del cicle Revisions, 75 anys d'art i cultura a Mataró agafa el relleu de la primera etapa (1942-1958) per seguir amb el propòsit de recuperar la història expositiva de la ciutat a partir de de l’activitat del Museu de Mataró, amb el pretext de reconstruir-ne el paper i relatar l’activitat cultural de la ciutat.

Art a Mataró 1959 – 1983. Anys de resistència i ruptura pretén resseguir les seqüències artístiques i culturals d’unes dècades difícils (del ple franquisme i les acaballes de la dictadura als inicis de la democràcia), viscudes en un context d’adversitat, però alhora també en un moment de mobilitzacions, d’il·lusió i d’esperances de llibertat.

La temporada fa un apropament forçosament obert a les fluctuacions del món artístic mataroní d’uns anys que ens són relativament propers, en els quals convisqueren resistències, ruptures, transicions i art al carrer, i que van generar escenaris eclèctics no exempts de singularitats. L’època és molt complexa i sobre ella, els fons del Museu de Mataró presenten importants llacunes documentals que esperem poder corregir amb la col•laboració ciutadana, com a l’anterior temporada.

Ho articulem a partir d’una cronologia que es desplega any a any a la planta primera de Ca l’Arenas i que acompanyarem al llarg de la temporada amb càpsules expositives sobre els fets més transcendents de l’etapa i, també, sobre els protagonistes artístics de l’època, molts dels quals, encara avui, continuen plenament dedicats a la tasca creativa.


Fins al 27 de setembre de 2015 es podran veure diferents exposicions que explicaran la història d’aquests anys tot mostrant el paper que van realitzar artistes locals destacats i moviments culturals dels ciutadans.

1r PIS

Art a Mataró 1959 - 1983. Anys de resistència i rupturaA partir d’una cronologia es mostren els fets, els protagonistes i els seus treballs artístics corresponents a un període complex. A part del fons del Museu l’exposició s’anirà alimentant de les col·laboracions dels ciutadans. 

El Racó (1949-1978)
Fou un espai de trobada i intercanvi amb persones rellevants de la cultura i l’art des del 1949 fins al 1978. L’apartat expositiu que el recupera anirà a cura de Manuel Cuyàs.

MENJADOR
Espai de documentació i Homenatge a Pompeu Fabra, a càrrec de Francesc Masriera

SALA 1
Pur eclèctic (1959-1967): Supervivència i resistència
Selecció d’obres dels fons del Museu que es van exposar en aquest període.

SALA 2 I GALERIA

Lluís Güell: camins de compromís i transgressió. A cura de Toni Álvarez de Arana

Aproximació a un artista transgressor que deixà, a través de les seves intervencions, una gran empremta a la ciutat des del punt de vista artístic.