dimecres, 11 de setembre del 2013

ELS NOSTRES SOCIS: SANTI ESTRANY

El d'avui, a més del primer, és un cas especial, i no voldríem que es prengués com a model dels propers. La figura de Santi Estrany és única, irrepetible, complexa... i es mereix tots els homenatges que se li puguin retre.

A la vista estan els mèrits acumulats durant la seva llarga, prolífica i polifacètica trajectòria professional, que inclouen tant els aspectes artístics com els acadèmics, els docents i els d'investigació historiogràfica.

En tots ells va destacar amb excel·lència, portant a més el nom de Mataró arreu del món on ha exposat i divulgat la seva obra. És per aquesta raó per la que comencem amb aquesta figura entranyable.

El 31 de maig, dia que ens va deixar, vam publicar un improvisat article en aquest mateix Blog, que ens permetem aconsellar-vos rellegir. En ell hi trobareu una sèrie d'imatges que il·lustren la relació de Santi Estrany amb l'Associació, de la que en va ser un dels socis fundadors i més entussiastes.

També us aconsellem el completíssim article que li va dedicar Capgròs, i que complementa la informació que us oferim.

Ens agradaria un comentari més breu i personal, però pensem que qui no l'hagi conegut personalment agrairà una informació exhaustiva que, ben segur, encara es deixa molts detalls.



BIOGRAFIA: Formació acadèmica 
Neix a Mataró el 24 de juliol de 1923. Fill de l’artista-pintor i gravador Rafael Estrany i Ros, de qui rep les primeres classes d'art. Pèrit Industrial per l'Escola Industrial de Barcelona. Professor de Dibuix per l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. Llicenciat en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelons, i Doctor en Belles Arts per la mateixa Universitat, amb la tesi doctoral L'Art gràfic al Noucentisme


ACTIVITAT DOCENT
45 anys de dedicació a l’ensenyament. Professor titular per concurs-oposició de l'Escola d'Arts i Oficis de Mataró. Professor de l'Institut Politècnic "Miquel Biada" de Mataró des de la seva fundació, l’any 1958 (en fou també sots-director i cap de departament). Professor de batxillerat a l’Institut de Mataró. Professor titular de la Universitat Politècnica de Catalunya (Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona, Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica de Mataró, de la qual en fou cap d’estudis). 



ACTIVITAT PICTÒRICA 
Va començar treballant l'aquarel·la, passant després a l’oli i a continuació realitzant experiències en procediments pictòrics, inicialment amb la caseïna, a continuació el guaix i sanguina i darrerament la pintura acrílica, emprant sovint la tècnica mixta.


La concreció de la forma l’ha dut a una dedicació intensa vers el paisatge urbà, cercant una ferma geometrització formal, amb experiències properes al cubisme i al constructivisme de Torres García. Les seves exposicions són monogràfiques dedicades a una població: Amsterdam, Londres, Nova York, París, Praga, Tòkio, Venècia...o a un país: Egipte, Grècia, Turquia.


També s’ha dedicat a la temàtica de la figura humana en realitzacions a l’oli o sanguina, o en fotografia.

A més d’exposicions individuals a Barcelona, Mataró i diferents poblacions de l’entorn, ha participat en exposicions estatals i internacionals, des de Nova York a Japó. Col·lectives del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Cercle Artístic de Sant Lluc de Barcelona, i col·lectives per diverses poblacions catalanes. 


Ha realitzat també obra fotogràfica, amb exposicions a Barcelona i col·lectives itinerants.

Hi ha obra seva en diferents col·leccions d'Alemanya, República Argentina, Estats Units de Nordamèrica...

DECORACIÓ
Múltiples murals exteriors i interiors pel procediment d’esgrafiat en moltes poblacions, entre elles Mataró, Argentona, Barcelona, Badalona, Caldetes, Calella, Dosrius... 


Murals interiors i decoració d’establiments comercials, realitzats amb diferents procediments pictòrics. 

Participació i direcció de la fase final de la decoració de l’altar major de la Basílica de Santa Maria de Mataró.

GRAFISTA
Innombrables treballs de disseny publicitari i de disseny industrial per encàrrec de diverses empreses.

EX-LIBRIS
Autor de nombrosos Ex-Libris, participant en concursos i exposicions internacionals d’aquesta branca artística, com les realitzades a Barcelona, Bèlgica, Holanda, Itàlia, Polònia, República Argentina, Romania, Iugoeslàvia...

És soci de l'Associació Catalana d'exlibristes de Barcelona. 


ALTRES ACTIVITATS 
Membre durant 13 anys del Patronat del Museu Municipal de Mataró, d’on en fou director de la sala d’exposicions i de la seva activitat cultural, des de 1976 a 1982.


Fou membre del Consell Municipal del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i de la comissió que va realitzar la normativa arquitectònica del centre històric de Mataró.

Era membre de la comissió del Nomenclàtor de Mataró.

Membre de la comissió mixta municipal per a la concessió de subvencions a entitats culturals mataronines.