divendres, 27 de setembre del 2013

LA PRESÓ COM MAI NO L'HEU VISTA

Com us avançàvem ahir, aquest cap de setmana tindran lloc a Mataró les visites a la Nau Gaudí, al Rengle i a la Presó, dins les Jornades Europees del Patrimoni.

És una molt bona oportunitat per veure l'edifici de la Presó, on tenim la nostra Sala d'Exposicions, d'una manera més àmplia i documentada.

Reproduïm íntegrament el text que ens arriba de l'Ajuntament, per si voleu conèixer millor els horaris i característiques de les diverses activitats:


El Consell d'Europa va crear les Jornades l'any 1991 i Catalunya s’hi va adherir des de la primera edició. Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d'arreu d'Europa són els encarregats d'organitzar les activitats, totes elles gratuïtes.


Sota el títol “Europa, patrimoni comú”, les Jornades van dedicades a la difusió dels monuments inventariats declarats béns culturals d’interès nacional. Mataró lluirà d’una manera especial alguns dels seus monuments emblemàtics com ara la Nau Gaudí, la vil·la romana de Torre Llauder, l’edifici del mercat del Rengle, el campanar i orgue de Santa Maria, el Conjunt dels Dolors, gestionat pel Museu Arxiu de Santa Maria i l’edifici de la Presó, entre d’altres.

Dissabte 28 es faran unes visites molt especials a tres edificis que enguany celebren anys de la seva creació: el mercat del Rengle (que fa 120 anys), la Nau Gaudí (130) i la Presó (150). En aquests tres edificis es faran unes visites guiades especials pensades per a l’ocasió. 

Es començarà a la Nau Gaudí (19 h) amb una visita teatralitzada on un actor que interpretarà a Salvador Pagès, que va ser qui va encarregar a Antoni Gaudí el seu primer edifici, farà descobrir al visitant la història de la Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense, de la qual fou gerent. 

Després, als volts de les 20.30 h, a l’edifici del mercat d’El Rengle, remodelat per Puig i Cadafalch, una visita guiada amb una performance explicarà la història de l’edifici amb el suport de l’escola de dansa de Heidi Consegal que contextualitzaran el moment històric de l’immoble en tres actes i tres balls. 

El programa s’acabarà a la Presó, obra d’Elies Rogent, amb una visita guiada sonoritzada, amb un seguit d’elements sonors que remetran als espectadors al que se sentia a l’edifici en el temps que va funcionar com a establiment carcerari.