dimecres, 18 de desembre del 2013

DAMUNT LA MAR EN CALMA: DUES MIRADES

El divendres passat es va inaugurar al Col·legi d'Aparelladors la darrera exposició de 2013, i també un dels darrers actes commemoratius de l'Any Espriu: DAMUNT LA MAR EN CALMA - Dues mirades-.


L'exposició, que ja s'havia presentat a Arenys fa uns mesos, la conforma un conjunt de fotografies d'Araceli Merino de diversos aspectes escultòrics del Cementiri d'Arenys (la Sinera d'Espriu), acompanyats per la seva rèplica amb pintures sobre cartró de Carme Riera.


Totes les obres fotogràfiques, ja siguin del monument funerari sencer o detalls dels mateixos, tenen la seva parella pictòrica excepte la primera, la que obre la visita, que és una visió panoràmica del cementiri, amb la ciutat als peus i el mar al fons, "tal i com la deuria veure Salvador Espriu". El contrapunt el posa la pintura desaparellada que tanca l'exposició, i que ens presenta una panoràmica de l'avinguda de sortida del cementiri, entre els xiprers i amb la reixa al fons.

Araceli Merino explica la dificultat de la seva panoràmica
Carme Riera explica la seva signatura a un espectador curiós
Totes les altres parelles tenen el mateix format: una fotografia en blanc-i-negre (destaquen clarament les escultures de Llimona) i una pintura en acrílic sobre cartró de patronatge de gran format, gairebé monocromes, en tons grocs, taronges i marrons sobre el color torrat del suport.


L'exposició va tenir el seu preàmbul a les set de la tarda, a El Públic, amb la xerrada-col·loqui entre Joan Poch i les dues artistes, que van poder explicar abastament els motius que les han impulsat a bastir aquesta mostra, les dificultats tècniques que han tingut i les solucions artístiques que han proposat.


La inauguració propiament dita de l'exposició va tenir una àmplia presidència, amb les dues artistes; la directora de Te de Tertúlia, entitat que ha col·laborat en la realització d'aquesta mostra; el president de l'Associació Sant Lluc, organitzadora de l'exposició, i dos responsables de l'Any Espriu. Tots ells van intervenir per complementar les explicacions de la intervenció anterior a El Públic i agrair-se mútuament la possibilitat d'haver pogut exposar en aquesta Sala, i en aquest any del centenari de l'escriptor d'Arenys.


L'assistència de públic va ser ben nombrosa, tot i la coincidència horària amb altres activitats culturals.


Cal destacar -i agrair- la presència del regidor de cultura d'Arenys, que va voler donar el seu suport a les artistes i a la mostra que ja havia inaugurat en començar l'Any Espriu a les instal·lacions de Calisay del seu municipi.