divendres, 27 de desembre del 2013

EXPOSICIÓ TORRES-GARCÍA A BARCELONA

S'està exposant a Barcelona, des de fa temps, una interessant exposició sobre Torres García, centrada especialment en els seus orígens i etapes primerenques relacionades amb Barcelona i el Noucentisme: “JOAQUÍN TORRES-GARCÍA I BARCELONA, 1891-1919”

Reproduïm a sota la notícia que en fa la revista Bonart, i el vídeo que va emetre TV3 sobre la mostra, que encara es podrà veure fins el 17 de gener al Palau Antiguitats (carrer Gran de Gràcia 1, de Barcelona).En aquesta exposició, Palau Antiguitats de Barcelona ofereix un recorregut per l’obra catalana de l’artista Joaquín Torres-García (Montevideo, 1874 – 1949). A través d’una selecció de 38 obres, entre dibuixos i aquarel·les, la mostra abraça des dels primers anys de formació (el 1891, quan s’assenta a Mataró, ciutat on va néixer el seu pare), els anys de contactes i feines a Barcelona, fins la vigília de la seva partida rumb a Nova York el 1920.
 
L’exposició aplega peces inèdites del pintor i teòric. Destaquen les obres de joventut de l’artista durant la seva formació a Llotja (on coincideix amb Mir, Sunyer, Canals i Nonell), així com les creacions realitzades dins del Cercle Artístic de “Sant Lluc” o les influències modernistes de pintors com Casas, Picasso o Nonell; tot això sense oblidar la petjada dels grans noms de l’art espanyol, en especial de la figura de Goya. 

El punt nuclear de la mostra es centra en la seducció de Torres-García envers el Noucentisme, en la vessant més mediterraneista, anant més enllà del punt de vista estètic i decorativista, i oferint una lectura en clau teòrica i filosòfica del món clàssic. En aquesta línia, s’exposen alguns dibuixos preparatoris del famós Saló de Sant Jordi de la Generalitat, així com detallats i completíssims esbossos d’alguns cicles murals que va realitzar (molts dels quals han desaparegut). La seva relació amb la literatura de l’època queda ben representada amb la il·lustració de l’obra del contemporani i amic seu Salvat-Papasseit.

Palau Antiguitats aprofita per exposar alguns dels dibuixos que Esteve Monegal, deixeble de Torres-García, va fer per il·lustrar l’Oració de l’Institut d’Eugeni d’Ors, en ocasió de la inauguració de la Biblioteca de Catalunya el 1914. Així com una de les escultures més importants i fins avui desapareguda d’Ismael Smith: el Bust d’Enric Prat de la Riba (1917), president de la Mancomunitat de Catalunya i promotor dels frescos de Torres-García del Palau de la Generalitat. 

En resum una magnífica ocasió per aproximar-se a alguns dels noms claus del noucentisme i l’avantguarda catalana de les primeres dècades del segle XX.

La mostra es podrà visitar del 15 d’octubre del 2013 al 17 de gener del 2014.