dimarts, 10 de desembre del 2013

SEGUIM AMB LA FOTOGRAFIA





Després de passar per París i per Budapest, i anant en ordre decreixent -al menys demogràficament-, ens anem acostant a casa nostra, on també a La Virreina, a Barcelona, s'està programant en aquests moments una mostra que porta el títol "A COP D'ULL. CULTURA VISUAL FOTOGRÀFICA RECENT A BARCELONA"


"Aquesta exposició pretén recollir la cultura visual fotogràfica de la ciutat de Barcelona en la darrera dècada, no a mode de cànon o de solució, sinó com a espai de preguntes: És possible parlar d'una identitat visual a Barcelona? És possible parlar d'una mirada diferent des de les pràctiques fotogràfiques locals que doni lloc a una sèrie de representacions comunes també diferencials?



*****


La Voz de la Imagen: foto de Ramon Massats
I el suplement dominical de El Pais del passat cap de setmana està dedicat a la història de la fotografia española. Sota el títol de "Los maestros de la luz piden la voz" ens parla de l'ambiciós projecte d'un arxiu públic i online dels grans mestres:

Autodidactas obstinados, corredores de fondo solitarios, incorregibles individualistas, cazadores de gestos anónimos, maestros de la luz, los fotógrafos españoles —forjados ya sea en la dura posguerra o en las postrimerías de la transición— tienen, además de un mapa de imágenes imperecederas, un gran relato. La voz de la imagen. Historia de los fotógrafos españoles es el proyecto oral y visual que pretende reunir en un gran archivo público y online la historia de la fotografía contada por sus protagonistas.

Recomanem llegir l'article sencer del Suplement, i clicar sobre el títol del projecte per veure imatges impagables del nostre imaginari gràfic col·lectiu. A banda, us recomanem veure també el vídeo promocional que publiquen en el mateix article.


*****




I ja a Mataró, i potser d'una manera més entenedora, s'està exposant simultàniament a l'Espai Capgròs i a La Presó "ELS PAISATGES D'ESPRIU I PUNSOLA", una mostra a càrrec de l'Associació de Fotògrafs Professionals de Mataró, que il·lustra poemes d'aquests escriptors en commemoració del seu centenari.



I a Aparelladors, després de la darrera exposició de fotografia de Marc Duran  "EL DESGEL HUMÀ", s'està preparant a la mateixa sala la propera mostra  -"DAMUNT LA MAR EN CALMA. DUES MIRADES"-, també integrada dins els actes de l'Any Espriu i també amb la fotografia com a protagonista. En aquest cas, el protagonisme és compartit amb la pintura, ja que es tracta de les visions complementàries -pictòriques i fotogràfiques- d'aspectes del cementiri d'Arenys, la Sinera d'Espriu, a càrrec de la fotògrafa Araceli Merino i la pintora Carme Riera.

L'exposició s'inaugurarà el proper divendres 13 de desembre a les 19:30 h, i mitja hora abans, com sempre, tindrà lloc a El Públic l'habitual xerrada-col·loqui entre Joan Poch i les artistes.