diumenge, 15 de març del 2009

INAUGURACIÓ D'EXPOSICIONS (II)

MONTSERRAT RIERA AL CASAL
El passat dissabte 7 de març es va inaugurar a la nostra Sala d'Exposicions al Casal de l'Aliança l'exposició de Montserrat Riera "EL MÓN DEL COLOR".
Va obrir l'acte l'encarregat de la Sala, Daniel Llin, que va pronunciar unes carinyoses paraules de presentació. L'artista, força emocionada ja que només fa dos anys que pinta i aquesta és la seva primera exposició, va agrair també amb carinyoses paraules l'oportunitat que des de l'Associació se li ha brindat per donar-se a conèixer.

A la inauguració va assistir-hi un nombrós públic, integrat bàsicament per familiars, amics i companys de formació, que va comentar molt positivament aquest inicis prometedors de la Monserrat, especialment en el seu us del color.

Li desitgem tots els èxits en aquesta nova etapa de la seva vida.
L'exposició estarà oberta fins el 28 de març.


JOSEP NOVELLAS AL COL·LEGI D'APARELLADORS
Superant els inconvenients provocats per la coincidència horària amb altres actes que tenien lloc a Mataró i Llavaneres el mateix divendres al vespre, el tot Mataró es va reunir el passat dia 6 de març al Col·legi d'Aparelladors per assistir a la inauguració de l'exposició de Josep Novellas "LA BELLE E.P.O.C".

Era aquest un acte programat feia temps, com hem dit repetidament perquè no es malinterpretés el seu sentit, però en l'ambient estava clar que els assistents hi acudien a retre el seu homenatge personal a l'artista, a l'amic o al mestre desaparegut fa tan poc.

L'exposició va anar canviant d'orientació, respecte la concepció originària, a causa de la malaltia diagnosticada ben poc després d'haver acordat amb Novellas la seva participació en aquest cicle d'exposicions.

La seva hospitalització a Bellvitge va fer témer en un principi la seva viabilitat, però les ganes de viure i la il·lusió que li feia dur-la a terme van possibilitar la seva realització. L'exposició, així, va quedar comformada pràcticament amb els dibuixos que va anar fent a Bellvitge, a més d'un tríptic, alguns collages i un gran quadre inacabat, que la família va voler expressament que s'exposés ja que era en el que estava treballant quan va morir.

Van presentar l'acte, per aquest ordre, Anton Floriach, president de la Delegació del Col·legi d'Aparelladors al Maresme; Antoni Luis, president de la nostra Associació, com a Entitat organitzadora de l'acte; Pere Pascual, crític d'art i amic personal de Josep Novellas des de molt joves, i Ramon Bassas, en representació de l'Ajuntament. Teresa Roig, amiga també i alumna de l'artista, i veritable ànima de l'exposició, va renunciar a pronunciar algunes paraules per temor a què l'emoció li ennuagués la veu. Antoni Luis, però, va llegir en el seu parlament algunes de les ratlles que ella s'havia preparat, i que ens sembla de justícia reproduir aquí:

“ No puc deixar de referir-me al mestre i l’amic, a l’enriquidor que ha estat per a nosaltres, els alumnes, comptar amb ell i les seves lliçons, sempre des de l’immens coneixement, la saviesa, la intuïció, però també des de la senzillesa, l’humor i aquest fil d’ironia que li era tan propi .
Sovint fugia dels grans temes, doncs amb el seu joc malabar convertia l’objecte senzill en obra d’art .
La seva calidesa, el seu interès pels nostres petits progressos, tot plegat, ens ha fet créixer compartint, no pas competint . Ens sentim afortunats d’haver pogut gaudir del seu mestratge i el seu afecte .
Moltes gràcies a l’amic extraordinari, a l’home savi i bo, al mestre estimat que sempre tindrem en el record, i que continua viu a través de la seva extraordinària obra pictòrica" .


Els mitjans de comunicació s'havien anat fent ressò de l'exposició (Pere Pascual, dijous 5 de març), tant en els anuncis previs (Capgròs, 6-3-09) com en les ressenyes posteriors. Valorem especialment uns entranyables escrits de Jaume Calsapeu al Tot Mataró i de Pere Pascual al seu bolg del diumenge 8 de març, i les ressenyes del Capgròs (9-3-09), del Tot del dia 11 i del blog de Marta Teixidó.