dimarts, 22 de setembre del 2009

D'HOMENATGES, RECORDS I RECONEIXEMENTS

A propòsit d'unes informacions inexactes aparegudes en alguns mitjans de comunicació, i que potser nosaltres tampoc hem sabut explicar prou clarament, ens agradaria puntualitzar alguns aspectes de la cerimònia d'inauguració de la Col·lectiva per evitar confusions o malentesos.

Paleta de plata
L'homenatge a Antoni Luis atorgant-li la Paleta de Plata de l'Associació no se li ha fet com a president de l'Entitat, ni per reconèixer-li cap mèrit (i els té tots) personal o artístic. Se li ha donat per haver arribat aquest any a la 25ena convocatòria de la Col·lectiva, com abans ho varen ser tants d'altres més veterans que ell. El fet que hagi estat ell sol aquesta vegada és pura casualitat, com podrien haver estat quatre, o set. O cap.
Aquest homenatge el varem instituir l'any 2004, com a reconeixement a la fidelitat dels més veterans, alguns dels quals portaven ja aleshores més de 35 convocatòries a les espatlles. Des d'aquell inici l'hem anat donant cada any als següents veterans, per grups, en ordre decreixent en nombre de convocatòries, fins arribar a les noces d'argent (25 participacions) establertes com límit de l'homenatge.
Val a dir que l'Antoni ja la mereixia l'any passat, però com que el president, com la dona del Cèsar, ha de semblar honest a més de ser-ho, va renunciar a rebre-la ja que en una de les darreres participacions no va ser seleccionat pel Jurat, i per tant considerava que només en portava 24 d'efectives.
Per tant, el tornem a felicitar per l'homenatge rebut, en el benentès de que no hi hauran interpretacions equívoques.

In Memoriam
Aquesta és la part trista de l'Acte, el record que es dedica a aquells socis que ens han deixat durant l'any. Pensem que el millor homenatge que podem fer a l'artista, al company desaparegut, no són medalles ni paraules, sinó la presència viva de la seva obra, com a símbol de permanència seva en la nostra memòria col·lectiva.


Per aquest motiu una obra facilitada per la seva família ocupa un lloc destacat a les parets de la Sala. Per això també entren directament, com l'obra dels homenatjats amb la Paleta de plata, sense selecció prèvia del Jurat, ja que no s'entendria que un artista a qui se li fa un reconeixement públic pogués no estar present a l'exposició.

Aquest any han estat molts, massa: Rosa Mª Font, Pepita Herrero, Antoni Monferrer, Pepe Novellas i Leopold Valls. Per a tots ells també el nostre record emocionat -com ja va ser-ho el de l'Andreu presentant l'acte- i l'abraçada més carinyosa als seus familiars.


Si diem tot això ara és per què en algun mitjà hem llegit que hi havia cinc homenatjats (amb noms) i el record per a Pepe Novellas, quan la relació no és de cinc a un sinó, dissortadament, d'un a cinc.

Selecció joves
També aquí hi ha hagut una certa confusió, ja que hem llegit reiteradament que es premiava "sis joves, com cada any". Bé, ja ens agradaria. Voldria dir que hi ha prou joves presentats i seleccionats com per poder-ne escollir sis entre tots ells.

La llàstima és que aquest any només n'hi havia quatre menors de 30 anys, dels quals el Jurat n'ha escollit dos com a joves promeses dignes de promocionar: Ana García i Marc Sala (des d'aquí, naturalment, també la nostra felicitació).
Com és evident, no hi ha un nombre preestablert de candidats, ni de seleccionats. I aquest any n'hi ha hagut pocs, massa pocs pel nostre gust. Però això ja no depèn de nosaltres.


Conclusió:
El nombre d'homenatjats, de recordats i de reconeguts varia cada any. Només podem conèixer les properes paletes de plata, i avancem que la d'aquest any ha estat la darrera, ja que de moment no n'hi haurà més. La raó és que el més antic a partir d'ara només en porta 22, i per tant encara que participés i quedés seleccionat cada any, no li tocaria fins el 2012.
Respecte al nombre de recordats "in memoriam" esperem de tot cor que l'any vinent no n'hi hagi cap. En canvi ens agradaria que hi hagués un allau de participants joves, i tan bons que el Jurat els hagi de seleccionar tots.
En fi, sembla clar que, de ser certs els nostres desitjos, a la propera edició hi haurà d'haver un canvi de format en la cerimònia d'inauguració.
Però de moment, visiteu i gaudiu d'aquesta.