dissabte, 19 de setembre del 2009

ENGEGA LA COL·LECTIVA 2009

La inauguració de la tradicional Col·lectiva, que inicia oficialment la temporada artística a Mataró, va tenir lloc aquest dijous 17 de setembre quan el curs ja porta, al menys per part nostra, dues setmanes de rodatge, amb les exposicions del Col·legi d'Aparelladors i de la nostra Sala del Casal.


És ben cert, però, que l'expectació que genera aquesta Mostra, ja sigui per la quantitat d´artistes que mou o per la controvèrsia que desperta, no té res a veure amb cap altra manifestació cultural mataronina, i en aquest sentit sí que significa el tret de sortida real de la temporada.

Va iniciar l'Acte el vicepresident de Caixa Laietana, Sr. Jordi Bertran, en ausència del Sr. Boter de Palau, que va donar la benvinguda als assistents en nom d'aquesta Entitat. Com cada any, mantenen els seu compromís i el seu suport a aquesta Mostra que acullen a les seves sales, i que és una de les exposicions més visitades.


El discurs "institucional" per part de l'Associació el va pronunciar aquest any el veterà pintor Parés de Mataró, un dels "santlluqueros" més antics i emblemàtics, que en una extensa intervenció va anar desgranant, amb el seu estil característic, les diverses etapes d'aquesta històrica manifestació artística de Mataró, defensant la creativitat i la continuitat de la Mostra.


El capítol de parlaments el va tancar l'Alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, amb una intervenció en la que va remarcar el seu desitg de que la Col·lectiva segueixi generant polèmica, ja que sense aquesta inevitable controvèrsia -"benvinguda sigui si serveix per contrastar idees i opinions"- no hi hauria Sant Lluc per gaires anys més. Acte seguit es va donar per inaugurada l'exposició, i els nombrosos assistents van poder començar la visita, amb una copa de cava a la ma.

Abans del parlament del Sr. Baron, però, van tenir lloc els dos actes més significatius per nosaltres, com haviem anunciat: El mateix Alcalde va ser l'encarregat d'atorgar a Antoni Luis, el nostre president, la paleta de plata de l'Associació en reconeixement a la seva fidelitat a la Mostra, al arribar aquest any a les 25 convocatòries.


Hi ha imatges que, més enllà del seu valor documental, són un testimoni inequívoc de l'emoció del seu protagonista, de la felicitat que irradia la seva mirada, de l'orgull pel seu merescut homenatge. Des d'aqui, Antoni, la nostra enhorabona.


I seguidament, un dels actes més preuats d'aquesta Junta, la promoció d'artistes joves. La nostra pena és que la seva participació no sigui sempre proporcional als nostres propòsits, i així només quatre joves optaven a la selecció. Val a dir, però, que aquest any haviem rebaixat l'edat màxima als 30 anys, ja que els 35 ens semblaven excessius per considerar-los joves a promocionar.


El Jurat va seleccionar-ne a dos d'ells: la pintora Ana García i l'escultor Marc Sala, que varen rebre un diploma acreditatiu, i a qui l'Associació els organitzarà una exposició col·lectiva la primavera vinent, en un lloc encara per determinar. Vagi també des d'aquest blog la nostra felicitació als dos, i el desitg de que el nostre ajut els sigui realment profitós.


A la imatge superior els podem veure acompanyats del president de l'Associació, de l'alcalde i del vicepresident de Caixa Laietana, en una fotografia institucional. A les altres dues, els dos joves al costat de la seva obra, que els ha merescut aquest reconeixement.


Volem recordar finalment que l'artista convidat aquest any era l'escultor Llucià González, a qui veiem explicant les característiques de la seva obra a l'Alcalde, un cop inaugurada ja l'exposició. Una selecció d'escultures seves estan situades sobre peanes al centre de la sala, per no ocupar espai expositiu a les parets.