dissabte, 5 de març del 2011

MATARONÍ UNIVERSAL

Acostumats com estem a les picabaralles polítiques, a la tendència dels partits a destruir els rivals més que a construir idees pròpies, a restar -o dividir- més que a sumar, a pensar més pel partit que pel país, y a actuar més en benefici propi que en el de la col·lectivitat, rebem amb entusiasme la notícia que en el Ple de dijous s'ha arribat a un acord per unanimitat!


El tema, proposat per una dotzena d'entitats ciutadanes, va ser aprovat en el Ple i culmina un expedient iniciat fa tres mesos amb l'atorgament del títol de Fill Predilecte de la Ciutat a Pere Pubill Calaf "PERET".


“Peret” -segons el web municipal- és considerat el rei de la rumba catalana i inventor de la forma de tocar la guitarra coneguda com “el ventilador”. Entre altres mèrits reconeguts al cantant destaquen el seu compromís amb el poble gitano, la Creu de Sant Jordi rebuda el 1998, la seva participació en el festival d’Eurovisió de 1974, haver actuat als millors festivals de l’època a tot Europa i Amèrica Llatina, haver participat en la cloenda dels Jocs Olímipics de Barcelona, haver aconseguit que vàries de les seves cançons hagin estat número 1 a diferents llistes de tot Europa o la seva participació en una dotzena de pel·lícules.


Més enllà de consideracions artístiques que depenen del gust de cadascú, s'ha de reconèixer que hi ha imatges i cançons que conformen part de l'imaginari col·lectiu d'un país, i aquest és el cas de la rumba d'en Peret. Tots els que ja tenim una edat hem d'admetre que ens hi sentim identificats, i que ens provoca una certa nostàlgia veure i sentir vídeos com aquests, que ens transporten al record de temps molt casposos de televisió en blanc i negre marejats pel zoom incontenible de Valerio Lazarov.







Segons el Reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament, la concessió d'aquest títol és la categoria més gran entre les distincions i només pot recaure en persones nascudes a Mataró, la trajectòria personal i/o professional de les quals mereixi el reconeixement i l’agraïment oficial, en tant que hagin prestat serveis meritoris en l’àmbit públic o cap a la col·lectivitat. Fins al moment, Mataró no havia concedit mai aquesta distinció.

El que ens sembla més important és que aquest home, nascut "al costat de casa" i convertit ja fa temps en Mataroní Universal, hagi estat capaç, passant per sobre d'enderrocs i pel davant de locomotores, de suscitar per una vegada la unanimitat de la classe política.