dilluns, 14 de març del 2011

VAN GOGH VIST PER...

Per continuar amb la dedicatòria d'ahir, en la que us presentavem la visió que de Vincent tenia un jove músic americà, avui us oferim unes altres maneres de veure la figura i l'obra de Van Gogh.

La  primera, potser per situar millor la seva persona, és la forma historicista, la que podria fer un biògraf més centrat en la seva fràgil i atormentada personalitat que en la seva obra plàstica. És un magnífic resum biogràfic de la seva recargolada i malaltissa vida: Van Gogh, buscar la vida en el color.



La segona és la visió que de la seva tragèdia va fer el cine. S'han fet diverses aproximacions a la vida de Van Gogh per portar-la a la pantalla, però sens dubte la millor és la dirigida per Vincente Minnelli, amb Kirk Douglas com a protagonista i Anthony Quinn com a Gauguin: Lust for Life (El loco del pelo rojo) (1956) . Aquí en podeu veure un extens trailer de més de 7 minuts i un altre, més curt, del tràgic final.





I per acabar, com es veia ell mateix. Fa temps us varem oferir un vídeo fet amb una tècnica digital sorprenent, amb el títol de Woman in art. Ara, amb la mateixa tècnica, encara que potser no tan reeixit com aquell, us oferim un altre repàs gràfic de retrats enllaçats pels ulls. Però en aquesta ocasió, tots els retrats son autorretrats de Van Gogh. És extraordinària la quantitat que se'n va fer, i la força i energia que traspuen els seus ulls, taladrant la mirada de l'espectador amb la seva mirada frenètica, embogida, al·lucinada...