diumenge, 27 d’octubre del 2013

ELS NOSTRES SOCIS: ALBERT ALÍS

Seguint l'ordre alfabètic que ens hem marcat, avui ens toca parlar de

ALBERT ALÍS

TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA

La trajectòria artística de l'Albert (Mataró, 1961) arrenca de ben jove, quan amb 14 anys obté un primer premi a Ceuta (1975) i als 15 un primer premi a Mataró (1976) i un segon premi a Barcelona (1976).

Als vint anys, l’any 1981, fa la seva presentació com a pintor professional amb una exposició al Museu Municipal de Mataró. En aquesta mostra ja queden ben palesos els fruits dels estudis realitzats amb Pablo Mañé, Raúl Capitani i J. Martínez Lozano.

Cap a finals dels vuitanta la seva obra ofereix un nou aspecte del paisatgisme tot fent abstracció de les tonalitats clàssiques i habituals amb una concepció abstracta que fa de la llum la veritable protagonista. Aquest expressionisme vital el porta a obtenir el premi Isern i Dalmau de Pintura Jove a la Sala Parés (Barcelona 1989) i diversos premis al concurs Vila de Palamós (1989, 1990, 1991 i 1993) inclòs l’Extraordinari de la Crítica (Palamós 1995).

Actualment, l’obra de l’Albert Alís ofereix una visió peculiar del món i de la pintura fent expressius els espais, suggerint amb les formes i evocant amb el color, tot sota el signe de la sobrietat. L'Albert entén el quadre com una conversa: quan està tot dit, una paraula de més –una pinzellada de més- distorsiona el missatge.

Els seus darrers treballs l’han portat a ser finalista als XVI, XVII i XXII Premis BMW de Pintura (Madrid 2001, 2002 i 2007), al XXV Salón de Otoño de Pintura (Plasencia 2003), al IV Certamen Nacional de Pintura Parlamento de la Rioja (Logroño 2004) i al Premi Ricard Camí (Terrassa 2005 i 2007) i als XIII i XIV Premio Ciudad de Tudela (2005 i 2006).

L'ESTUDI

L’any 2002 instal·la el seu estudi en una antiga fàbrica tèxtil al carrer Argüelles número 33 de Mataró. Aquest espai ample i diàfan el permet treballar en grans formats i també realitzar-hi exposicions, xerrades i cursos de dibuix i pintura. Es tracta, en definitiva, d’un espai de trobada obert a tothom que vulgui visitar-lo.


El mateix local li serveix d'inspiració per a un gran nombre d'obres:

Estudi III
Interior

EXPOSICIONS

L'Albert ha participat en nombroses exposicions, tant a Espanya com a l'estranger. Podem destacar les de Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Mataró, Reus, Platja d'Aro, Vitoria, Marbella, Madrid i Girona, a l'estat espanyol, i les de Múnic, Brussel·les, Gante, París o La Haia més enllà de les nostres fronteres.


La més recent va ser a l'abril, a la galeria BauArt de Basilea, i era la seva primera exposició individual a l’estranger. Portava per títol "Voller Licht",  ‘Ple de llum’. i aplegava setze pintures a l’oli, on es podia apreciar el treball amb la llum i l’atmosfera ambiental tan característics d’Alís i que fan tan reconeixibles els seus treballs. Aquesta galeria dedica totes les exposicions d’aquest any a la llum, i és en aquest context que van decidir convidar-lo.

La galeria BauArt, poc abans d'inaugurar-se l'exposició Voller Licht

MUSEUS I COL·LECCIONS

La seva obra es troba representada al museus i col·leccions següents: Pinacoteca del Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, Ajuntament d’Arbúcies, Ajuntament d’Argentona, Donació Francesc Galí de Palamós, Museu de l’Aquarel·la de Llansà - Fundació J. Martínez Lozano, Fundació Iluro de Mataró, Fundació Jaume Vilaseca de Mataró, Parlamento de la Rioja, Museu Municipal de Mataró i Consell Comarcal del Baix Camp de Reus.

GALERIES

També ha exposat en diverses galeries. Entre d'altres: Anquin's, de Reus; El Claustre, de Girona; Anna-Maria Burger, de Munic; Pedro Torres, de Logroño...

Galeria d'Art L'Arcada, de Blanes, de la que n'és un dels artistes del seu fons 

PREMIS

La llista és tan extensa que no cap sencera en aquesta breu ressenya. Al primer apartat ja hem esmentat els principals. Només afegirem, per relació directa amb l'Associació, que va ser finalista en la segona edició (2007) del Premi Torres García-Ciutat de Mataró, amb aquesta obra:

Deconstrucció. Oli sobre tela. 195 x 162 cm

CURSOS

Des de fa molts anys l'Albert simultaneja la seva activitat artística amb la docent, convertint el seu estudi en un centre viu d'aprenentatge pel que han passat gran nombre d'alumnes de la comarca.

Actualment imparteix uns cursos d'estiu amb l'objectiu de donar als participants una sòlida noció de com captar i interpretar l'atmosfera ambiental, i diversos monogràfics durant l'any sobre temes concrets: el retrat, la aquarel·la, el cos...


EXPOSICIONS SIGNIFICATIVES

Per la relació directa amb la nostra Associació, destaquem una doble exposició que l'Albert va realitzar el juliol de 2009 a les nostres sales del Casal i de la Presó. La mostra portava per títol "Estudiant el cos", i coincidia en el temps amb la que una setmana abans acabava d'inaugurar a l'Espai Capgròs, dedicada al paisatge urbà tractat a manera de cartell:


La doble exposició a les nostres sales tenia un mateix argument, l'estudi del cos, però tractat amb procediments diferents, ja que "el concepte, la idea bàsica, és sempre el mateix, una constant en tota la seva obra: la recerca de l'essència, despullada de tot allò superflu que no sigui estrictament necessari".

Presentació a La Presó
La de la Sala Sant Lluc, al Casal, estava formada íntegrament per dibuixos, esbossos i estudis preliminars (o definitius) al carbó, al grafit, o amb el recolzament del blanc per les llums en els realitzats sobre paper gris de mitjos tons.

A la Presó continuava l'exposició amb la mateixa temàtica que al Casal, però aquí integrament amb olis. L'Albert, a la presentació, va fer referència a que ell no la busca deliberadament, la bellesa, ja que en principi només pretén trobar l'armonia, i per sobre de tot, estudiar la llum, base i essència de tota pintura.

Dues de les obres a l'oli, a la Presó

OBRA

Interiors
Estació de França XIII
Estació de França XV
Estació de França VII
Estudi II
Paisatge urbà

Plaça Independència, (Girona)
Plaça Reial, (Barcelona)
Pont d'Alexandre, (París)
Firenze (Itàlia)
Naturalesa i paisatge

Font 
Hivern
Roques 
Pluja

Podeu veure moltes més obres, i conèixer altres aspectes de la seva trajectòria artística, si entreu en el seu web i en el seu facebook, o consultant la seva entrada a la Viquipèdia.