diumenge, 13 d’octubre del 2013

ELS NOSTRES SOCIS: JAUME AGULLÓ

Seguim amb la sèrie quinzenal dedicada als nostres socis artistes, i avui, seguint l'ordre alfabètic, li toca el torn al company

JAUME AGULLÓ


APUNT BIOGRÀFIC

En Jaume va nèixer a Mataró l’any 1944 i "amb només 4 anys i un llapis a la mà ja dibuixava i pintava tot el que m´envoltava, tenint en especial una debilitat envers al mar".

Als 9 anys va començar els estudis de dibuix i pintura a l’escola d’Arts i Oficis de Mataró, on va obtenir el seu primer premi en l’especialitat de dibuix.

En la seva formació artística hi han intervingut reconeguts pintors, com Zaragoza, Boix i Estrany, encara que les seves arrels artístiques les remunta a Santiago Sans i Amat, un artista de renom, que va ser el seu mestre i qui li va inculcar la passió per la pintura.

Recorda amb satisfacció la seva infantesa i l'entorn en el que va viure, que li ha marcat profundament tota la seva trajectòria posterior. Basa aquest suport familiar en quatre pilars:
  • Tenir el primer mestre de pintura dins la seva família: l'esmentat Santiago Sans.
  • Participar en la creació d´una agrupació científica astronòmica: El seu pare i altres aficionats van crear la primera agrupació astronòmica, ASTER, en la que ell va participar activament en el disseny i muntatge del primer telescopi. Amb el temps va esdevenir l'actual COSMOS, de la que en segueix formant part activament.
  • Aprendre química, electricitat i mecànica a casa: Quan tenia quatre anys la família es va traslladar a una vivenda que formava part d'un taller d'electricitat, del que el seu pare era el director. En Jaume es construïa les seves pròpies joguines, ja que tenia a l'abast totes les eines i aparells necessaris: equips de ràdio o emissores, petits telescopis, etc.
  • Tenir una biblioteca molt gran al seu abast: El seu pare tenia una immensa biblioteca en la qual hi havien llibres de tota mena: electricitat, mecànica, ràdio, física, química, astronomia, història, filosofia, art...

"Moltes nits ens passàvem hores estirats en el terrat de casa, on m’explicava tot l’univers, em feia sentir integrat entre els planetes, galàxies, distàncies, magnituds, velocitats, forats negres, possibilitat de vida..., i sempre amb les preguntes de rigor: on anem, on estem, que és el temps en relació a la quarta dimensió..."

TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA

Segons que diu ell mateix, "Les meves obres busquen reflectir el detall de les coses quotidianes, els seus personatges, els ambients on es mouen,…per aquest motiu he treballat molt el retrat amb personatges polítics, de les arts, la indústria, la pagesia, el mar i del poble".

El fet de treballar en una gran empresa i l'obligació de viatjar sovint li ha impedit dedicar el temps necessari per a preparar exposicions. S'ha mogut sempre, en canvi, en el terreny dels encàrrecs a través de galeries d'art.

Lliurament retrat de Martínez Lozano en el seu homenatge
Encara que segueix prodigant-se en el camp del retrat, tant a l'oli com al grafit, darrerament s'està decantant cap a una pintura més simbolista, de grans composicions al·legòriques: "la meva formació en l'infantesa em va marcar d'una forma molt intensa, fins avui. Tot el referent a la indústria, el pas del temps, la historia, l'univers, la física quàntica, l'àtom i els diferents estats de la matèria, l'espai-temps o quarta dimensió, ara ho intento plasmar en les meves obres al·legòriques i emmarcades dins el simbolisme.

OBRA

Paisatges

Retrats






Al·legories


"Glòria a Les Santes, Festa Major de Mataró.
Present, passat i futur"

Homenatges

Beat Pere Tarrés
Beat Enric Canadell Quintana
El Pare Joan, amb antics alumnes de l'Escola Pia
de Santa Anna-Mataró