divendres, 11 de juliol del 2014

DONACIÓ DE JOAN PARÉS A L'ASSOCIACIÓ

El dimecres passat, a la tarda, van tenir lloc a Aparelladors dos esdeveniments ben poc usuals, i dels que ens en sentim molt satisfets.

Aprofitant que a les set en Miquel Arnau, que és qui hi exposa actualment, feia una conferència sobre l'art contemporani (en parlarem en un proper article), en Joan Parés ens va convocar mitja hora abans per fer-nos donació de tota la documentació de l'Associació que obrava en el seu poder.


Joan Parés ensenyant la documentació als presents

La idea va sorgir durant la inauguració al Casal de l'exposició del nostre FONS D'ART, en la que hi ha una obra seva. La idea ja li rondava pel cap de fa temps, però el divendres passat és quan va decidir dur-la a terme.





La història, a grans trets, és la següent: la Col·lectiva la van iniciar els germans Arenas, els germans Zaragoza i alguns altres, el 1946. Després de molts anys i força vicissituds, la segona tongada de Col·lectives va ser represa per Manuel Cusachs i Antoni Boix, tongada que va acabar amb l'exposició de 1983 al Museu Comarcal. Els responsables de Sant Lluc Antoni Boix, Eduard López, Joan Parés i Salvador Pujol, "Els Santlluqueros", van oferir a l'alcalde Manuel Mas, la consellera de Cultura Anna Comas i al director del Museu Carles Marfà el llistat dels participants de l'exposició, per si volien fer-se càrrec de l'organització de les futures edicions.



Després de la negativa oficial i una pausa d'un parell d'anys Jordi Puiggalí va tornar a convocar la Mostra Col·lectiva, aconseguint arrossegar en poques edicions a un grup que, amb la renúncia de Puiggalí i encapçalat per Antoni Luis, va ser el germen de l'actual Associació, legalment constituïda com a tal l'any 2000.

La resta ja la coneixeu prou bé, amb la consolidació de la Col·lectiva com a principal tret identitari, la consolidació també de la Biennal Torres García, que ja porta deu anys, i un seguit d'altres activitats artístiques i culturals sense les quals la cultura a Mataró se'n ressentiria fortament.

En Joan Parés, dipositari des de 1983 de l'arxiu de les dades de l'Associació, ens ha volgut fer dipositaris d'aquest fitxer històric, juntament amb un àlbum de fotografies de l'exposició i sopar de 1983.


La signatura de la cessió

La donació la va voler fer amb signatura inclosa seva, d'Antoni Luis com a president actual, i de Pere Pascual i de Perecoll com a testimonis d'excepció.

Pere Pascual, Teresa Roig, Isabel Llaquet i Quima Romero.
Fora de l'escena Núria Palomar i Miquel A. Faidella


També hi eren presents Núria Palomar, Quima Romero, Isabel Llaquet, Teresa Roig i Miquel A. Faidella, com a vocals de la Junta actual.

Possiblement Joan Parés no és conscient de la satisfacció que ens produeix el seu respecte envers la nostra feina. Ha tardat trenta anys en desprende's d'aquest tresor, i si ho fa és perquè ens veu mereixedors de la seva confiança.


Amb l'àlbum de fotos i la capsa de fitxes

Moltes gràcies, Joan, procurarem no decebre't.