divendres, 25 de juliol del 2014

L'IDENTITAT COM A TEMA

Per altres mitjans de comunicació ja us hem anat recordant la convocatòria de la Col·lectiva Sant Lluc 2014, que ja és a tocar. Sabem que molts ja hi esteu treballant, però encara trobem gent reticent amb el tema, i un cert desconcert a l'hora d'enfrontar-lo.

El tema, com ja hem dit repetidament, no l'hem triat nosaltres. Ens hem sumat, això sí, a la campanya MATARÓ, CIUTAT DE VALORS, que estableix la identitat com el valor corresponent al mes de setembre. I com que la Col·lectiva es fa tradicionalment aquest mes, i és essencialment el tret identitari de l'Associació, per aquest motiu l'hem agafat com a tema obligatori de la mostra.

El logotip és un detall del quadre "Tardor als Ports",
de Francesc Bas, que forma part del Fons d'Art de l'Associació
per donació de Quima Romero, i que s'exposa actualment al Casal.


Efectivament, el tema de la identitat és tant ample com es vulgui. Tant pot reflectir la reivindicació política com la social (no cal posar banderes catalanes, un interior de fàbrica pot significar perfectament el passat industrial de la ciutat). No cal que sigui un autoretrat, un paisatge pot descriure els records de joventut del poble on varem néixer, una joguina els records d'infantesa que conformen el nostre caràcter, un silló amb orelleres el record del pare o l'avi fent la migdiada... Es pot reivindicar la condició femenina davant la violència de gènere, es pot parlar de la identitat sexual, es pot parlar fins i tot de la absència d'identitat (per exemple les malalties mentals o la pèrdua de memòria, la més cruel falta d'identitat).

Qualsevol tema, de fet, es pot relacionar amb la identitat, potser només cal imaginació en posar un títol adequat al quadre, encara que sigui abstracte...

En fi, només cal veure la diversitat de temes que surten d'una mostra com la de punts de llibre per esperar de la imaginació i creativitat de tots els nostres artistes una exposició de Sant Lluc realment inspirada i original. És un repte, però... no formen part els reptes difícils de la identitat pròpia de l'artista?

Ànims, i a pensar en el tema que presentareu el setembre!!!