dijous, 8 d’octubre del 2015

PELS ROMÀNTICS DEL FERROCARRIL

Al·legoria del ferrocarril entre Mataró i Barcelona. Jordi Arenas, 1948

Avui, dijous 8 d’octubre, l’Associació Amics de Ca l’Arenas presenta Xavier Nubiola de Castellarnau, enginyer, que parlarà sobre Els romàntics del tren.
El senyor Xavier Nubiola ha estudiat amb profunditat l’empenta d’uns homes que, amb Miquel Biada al Capdavant, van aconseguir la comunicació ferroviària entre les ciutats de Barcelona a Mataró, l’any 1848. 
El mataroní Miquel Biada va conèixer el ferrocarril i els avantatges que representava aquest nou mitjà de transport a l'illa de Cuba. Quan va tornar a Catalunya va voler impulsar la construcció de la primera línia ferroviària de l'Estat, que uniria la seva ciutat natal amb la de Barcelona. Davant de l'immobilisme de molts escèptics el romanticisme de Biada el va portar a forjar i materialitzar aquest projecte. 

En la celebració del Centenari del ferrocarril, que es va celebrar l'any 1948, la comissió mataronina que hi participava es va topar amb el desinterès del Govern central. Avui ens trobem amb uns altres romàntics, els que mantenen la tradició de l’ofrena floral al monument a Miquel Biada i els que esperen que algun dia la ciutat tingui un espai des d'on es recuperi i es difongui la història del ferrocarril.