diumenge, 7 d’octubre del 2012

DUES DONES AMB EL MAR DE FONS

La inauguració de la darrera exposició del cicle "Mar de fons" a Ca l'Arenas, protagonitzada per Regina Puig i Margarida March sota el títol de DUES DONES I EL BLAU, va ser tot un èxit.



Sota la presidència del director del Museu, Carles Marfà, del regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, i del president de l'Associació Sant Lluc, Antoni Luis, que van iniciar l'acte amb els seus parlaments, les dues artistes van explicar a continuació les característiques de la seva obra i el perquè de les seves propostes, arran de l'encàrrec concret sobre el tema del mar.



Per a Regina Puig era important poder plasmar l'ambient de la platja, en una població marinera com la nostra, i captar les diferències entre un solejat dia d'estiu i la solitud d'un diumenge de tardor, per exemple, o l'ambient i la llum a diferents hores del dia, tot i estar tot banyat per un to sèpia-torrat que les unifica.

La seva obra, dissenyada i impresa per procediments digitals, està acompanyada a més d'abundant material complementari que ajuda a situar l'espectador en l'ambient que ens proposa.



L'explicació de la Margarida es va dividir entre els dos espais temàtics i tècnics en què està organitzada l'exposició. Al menjador, un hàbil muntatge permet apreciar una sèrie de plaques d'esmalt en les que ella s'ha entossudit a demostrar el contrari del títol de la mostra: que el mar no és blau, sinó que l'aigua, transparent, agafa el color d'allò que reflecteix. I així sorgeixen unes sorprenents composicions en les que demostra el seu domini en aquesta difícil tècnica amb unes transparències o opacitats, tons delicats o esclats de color, elements suggerits o suggerències impactants d'un resultat realment espectacular.



A la sala de l'entrada, la Margarida ens mostra l'altra tècnica que també domina a la perfecció: el gravat. Organitzat com a conjunt de sèries, ens mostra en algunes d'elles diferents versions d'un mateix animal marí (meduses, estrelles de mar...) mentre que en altres insisteix en el concepte dels múltiples aspectes que ofereix l'aigua: amb espectaculars efectes cromàtics en algunes o delicats gravats en sec (l'aigua tranquil·la, l'aigua agitada, les gotes d'aigua) que acaben de demostrar la seva enorme sensibilitat, de la mà d'un impecable domini tècnic.



L'exposició va comptar amb la presència d'un públic entès i interessat en l'obra de les dues artistes, que va omplir les diverses estances de Ca l'Arenas.



L'exposició va despertar també la curiositat del públic més general, atret per la singularitat de la proposta i muntatge de la Regina...



... i per la potència expressiva i creativa de la Margarida.



Des d'aquí volem fer palesa la nostra felicitació a les dues artistes, amb la recomanació, si encara no l'heu visitada, de què no us perdeu aquesta exposició, sens dubte una de les millors de la temporada, i amb la que posem fi a la nostra col·laboració amb el Museu de Mataró, en el cicle "Mar de fons".