dimecres, 31 d’octubre del 2012

MARGARIDA MARCH I L'ESMALT

L'esmaltadora i companya Margarida March ha estat aquest mes protagonista de l'activitat artística mataronina. L'exposició -compartida- d'esmalts i gravats a Ca l'Arenas, Dues dones i el blau, es va veure complementada amb la conferència-xerrada que ella mateixa va oferir el passat diumenge 21 sobre la tècnica de l'esmalt al foc, en un intent per difondre aquesta tècnica tan desconeguda.




Diplomada per l'Escola Massana, graduada per l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja en l'especialitat d'esmalts sobre metall i en gravat i serigrafia, va obtenir fa poc la Carta de Mestre Artesana que atorga la Generalitat, com a reconeixement als més de quaranta anys de dedicació a aquesta especialitat artística.

Diverses obres seves d'inspiració modernista

La Margarida, a més de gran artista i magnífica esmaltadora, veu com aquest ofici s'està perdent a marxes forçades, ja que no sembla que hi hagi un relleu de gent jove capaç de mantenir la tradició d'un ofici mil·lenari, ara ja en mans de ben pocs. És per això que està entossudida a difondre la seva feina, no per vanaglòria personal, que ja seria prou lícit (ha participat en nombroses col·lectives però aquesta de Ca l'Arenas és la seva primera individual a Mataró) sinó per donar a conèixer la dificultat, els coneixements tècnics i el grau d'experiència necessaris per poder arribar a plasmar en una placa, un penjoll o una medalla tota la seva sensibilitat artística. Si aconsegueix despertar en algú les ganes de dedicar-s'hi, molt millor, però ja es conforma si el públic -o el client- pot arribar a intuir la gran feinada, la quantitat d'hores i els enormes esforços que hi ha darrera de cada peça, malmès com està l'ofici amb la industrialització dels procediments i la banalització dels resultats que s'ofereixen a baix preu en els grans supermercats.


La taula amb tot el material de la presentació
Les cartes de color de l'esmalt al foc
Materials i pigments per l'esmalt
Tot el procés, des de l'esbós inicial fins a l'obra acabada

La xerrada de Ca l'Arenas hauria volgut que fos una demostració pràctica del procés de producció de l'esmalt, però la complexitat del procés no ho va fer possible. Amb l'ajut tècnic de les imatges preparades i projectades molt hàbilment per la seva filla va fer, primerament, un breu recorregut per la història de l'esmalt i les seves tipologies, per centrar-se ja en l'explicació de tot el procés tècnic i creatiu de l'esmalt. L'exposició del material que apareixia en el vídeo, i que tothom va poder veure i tocar damunt la taula, va fer molt més entenedora i valuosa l'explicació, que va deixar bocabadats tots els assistents.



I per acabar d'arrodonir aquest mes de "pedagogia de l'ofici", ahir el programa Espai d'Art de m1tv va estar dedicat monogràficament a la Margarida, que en l'entrevista va poder ampliar els seus punts de vista sobre l'ofici amb els seus projectes artístics de futur, especialment els relacionats amb el gravat, la seva altra gran passió.