divendres, 14 de desembre del 2012

MÉS SOBRE EL TALLER DE GRAVAT

Com a eina de servei als socis, i pensant que pot ser del vostre interès ja que no se n'ha fet cap mena de publicitat, repoduïm íntegrament el text de la convocatòria d'inscripció als cursos del TALLER DE GRAVAT:


L'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) de Mataró reobre el Taller Municipal de Gravat conduït per Jordi Rosés i Pilar Lloret. Amb una oferta de dos nivells, els cursos volen oferir d’una banda la possibilitat de conèixer el món del gravat (les tècniques, les eines, els materials, els papers...) i de l’altra, l’obertura del talller per ampliar l’aprenentatge de les diverses possibilitats del gravat calcogràfic.

Tallers

Introducció a les tècniques bàsiques del gravat i la xilografia


Nivell 1
Jordi Rosés gravat
Pilar Lloret estampació
Dilluns i dimecres, de 18 a 20 h 
Del 21 de gener al 15 de maig de 2013 (excepte del 25 de març a l’1 d’abril)
60 hores de taller
Preu: 270 euros (material no inclòs).
Lloc: carrer de Josep Montserrat Cuadrada, 43-49. 08303 Mataró

Curs adreçat a tothom que vulgui iniciar-se o aprofundir els coneixements de gravat calcogràfic i la xilografia com a mitjà contemporani d’expressió plàstica.
El curs aspira a donar una nova visió del gravat a partir del coneixement de diverses tècniques, així com proporcionar una base sòlida sobre els principis de l’estampació del gravat calcogràfic.

Programa• Presentació del curs. L’obra gràfica original – descripció dels sistemes d’impressió – el gravat calcogràfic – la xilografia – el reconeixement de l’estampa.
• El taller: característiques generals. Introducció a la utilització del taller. Preparació de les planxes: polir, bisellar, desengreixar, desoxidar.
• El gravat calcogràfic -Tècniques indirectes: ús del vernís dur, ús de vernissos acrílics, l’aiguafort, la menjada oberta, el vernís tou, l’aiguatinta acrílica amb aerògraf, l’ús de resines acríliques, el sucre.• El gravat calcogràfic - Tècniques directes: la punta seca, el mezzotinto, les ruletes, el burí, el puntejat.• La xilografia – eines occidentals i orientals per gravar la fusta – tipus de tintes – tipus de materials – planificació del treball – elaboració de la imatge – estampació manual (Baren) estampació amb tòrcul – estampació a planxa perduda.• L’estampació: els papers, les tintes, l’estampació amb una planxa, a una tinta, l’entintat en calent, la numeració de les edicions, l’anul•lació de la planxa.
Notes: 
· El període de matriculacions és fins a l’11 de gener.
· El curs admet un màxim de 12 alumnes i no es realitzarà si no hi ha com a mínim 10 alumnes matriculats.


Taller de pràctiques

Nivell 3
Jordi Rosés gravat
Pilar Lloret estampació
Dissabte, de 10 a 14 h 
Del 19 de gener a l’11 de maig de 2013 (excepte els dies 23 i 30 de març)
60 hores de taller
Preu: 270 euros (material no inclòs).
Lloc: carrer de Josep Montserrat Cuadrada, 43-49. 08303 Mataró
Curs adreçat a les persones que hagin fet els Nivells 1 i 2. Ensenyament tutoritzat i personalitzat segons les necessitats de l’obra de cada alumne des d’un punt de vista pràctic de taller.
L’objectiu d’aquest taller és desenvolupar i aprofundir els coneixements obtinguts en els cursos precedents, propiciant la creació pròpia mitjançant la realització d’un projecte personal i una proposta en comú (una carpeta de gravats, un llibre de bibliòfil, una edició, etc).
Programa
• Presentació d’un projecte de gravat calcogràfic. Estudi de la seva viabilitat, mitjans, tècniques a desenvolupar. Planificació del treball: mides, format, tiratge. Presentació del treball: carpeta, llibre, caixa etc. Assessorament tècnic a partir del projecte presentat. Realització de les planxes, estampació de les proves d’estat, obtenció del b.a.t., planificació de l’edició, preparació de les plantilles, preparació de les tintes i del paper. Estampació de les planxes, assecat de les estampes, manipulació i postproducció de les estampes. Presentació de l’edició, justificació del tiratge.
Notes: 
· El període de matriculacions és fins a l’11 de gener.
· El curs admet un màxim de 12 alumnes i no es realitzarà si no hi ha com a mínim 10 alumnes matriculats.

Inscripcions
· El període de matriculacions és del 10 de desembre de 2012 fins a l’11 de gener de 2013.
· S’haurà de formalitzar a les oficines de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (IMAC) de Mataró, de dilluns a divendres, de 9 a 2 del migdia i de dimecres a divendres, de 6 a 8 del vespre.
· La documentació que s’haurà d’adjuntar és:
a) fotocòpia del DNI i fotocòpia del document amb el núm. de cc; 
b) full d’inscripció; 
c) full d’autorització bancària.
· Els cursos admeten un màxim de 12 alumnes i no es realitzarà si no hi ha com a mínim 10 alumnes matriculats.

Full d'inscripció   (Descarregueu-lo des d'AQUÍ)


Professors del Taller Municipal de Gravat
Pilar Lloret - estampació
Jordi Rosés - gravat
Són professionals del gravat des de I'any 1983 en què funden I'Escola d'Estiu Internacional de Gravat. Des d'aleshores fins I'any 1991 organitzen quaranta-sis cursos amb la participació de professorat i alumnes d'arreu del món. L’any 1992 funden Murtra Edicions, taller especialitzat en gravat calcografic i edició d'obra gràfica original. Reben el premi ACCA de l’Associació catalana de crítics d’art, per la trajectòria en el món del gravat i l'edició de llibres de bibliòfil i un LAUS de disseny gràfic. L´activitat docent continua amb diversos cursos a Itàlia, Canadà i a l'Estat espanyol. Des de l’any 1999 imparteixen regularment un curs de gravat calcogràfic a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma de Mallorca. Des de l'any 1997 dirigeixen els cursos del Taller de gravat de l'Ajuntament de Mataró, fruit dels quals han sorgit diverses exposicions dels alumnes i les mostres El gravat (Patronat Municipal de Cultura, 1999); Prova d'estat (Patronat Municipal de Cultura, 2000); El gravat no tòxic (Patronat Municipal de Cultura, 2004); Gravat matèric (Patronat Municipal de Cultura, 2005); La dificultat (Patronat Municipal de Cultura, 2006) i L’aiguatinta (Patronat Municipal de Cultura, 2008). L’any 2006 creen la pàgina web www.gravat.cat, dedicada a la divulgació del gravat.