diumenge, 16 de juny del 2013

ANIVERSARIS ARQUITECTÒNICS

Des de Relacions Institucionals de l'Ajuntament ens arriba la invitació a l'acte d'inauguració dels tres aniversaris que se celebren aquest any a Mataró, d'edificis emblemàtics de la ciutat.


Serà la conferència institucional que oferirà Jordi Rogent el dimarts 18 de juny al Saló de Sessions de l'Ajuntament, a les 19:30 h, sota el títol "Rogent, Gaudí i Puig i Cadafalch, tres arquitectes, tres trajectòries i Mataró".

El Mercat del Rengle, la Nau Gaudí i La Presó. Fotos de Ramon Manent

L’arribada a Mataró del ferrocarril, l’any 1848, porta a la ciutat l’inici d’un període de creixement econòmic i demogràfic que marcarà la segona meitat del segle XIX, i que anirà acompanyat d’un incipient procés d’industrialització.
Serà una època d’importants transformacions urbanes, de projectes de reforma i de millora del centre de la ciutat, en els quals els arquitectes hi tindran, cada cop més, un paper predominant.
En aquest context i en un període de 30 anys, conflueixen a Mataró tres arquitectes que, amb el temps, han esdevingut personatges clau en la història de l’arquitectura del nostre país i mereixedors de reconeixement internacional: Elies Rogent, Antoni Gaudí i Josep Puig i Cadafalch.

Aquests tres arquitectes deixen petja a Mataró amb obres joves i amb idees innovadores. Exploren la relació entre geometria i funció (l’edifici de la presó, d’Elies Rogent, és el primer edifici carcerari de planta panòptica d’Espanya) entre geometria i estructura (els arcs parabòlics de la Nau de blanqueig d’Antoni Gaudí com a mínima expressió per configurar un gran espai), i estableixen la connexió de Mataró amb el modernisme, el primer estil internacional modern, i entre el cosmopolitisme i la tradició local (consciència i integració dels oficis i les arts decoratives del mercat del Rengle de Josep Puig i Cadafalch).

Els principis arquitectònics definidors d’aquests tres edificis: la Presó, la Nau de blanqueig de l’antiga Cooperativa la Obrera Mataronense i el mercat del Rengle, seran després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època.


La resta d'activitats commemoratives d'aquest triple aniversari, que s'aniran succeïnt durant tot l'any, les podeu veure en aquesta nota informativa del mateix Ajuntament.