dimecres, 9 de desembre del 2015

PREMI TURNER D'ART CONTEMPORANI




El col·lectiu londinenc Assemble, format per 16 arquitectes i dissenyadors menors de 30 anys que es dediquen a projectes de regeneració d'habitatges socials, ha guanyat el prestigiós Premi Turner d'art contemporani que concedeix cada any el grup de museus estatals Tate, format per Tate Britain, Tate Modern, Tate Liverpool i Tate St. Ives. "En una època en què tot pot ser art, per què no considerar com a tal un complex d'habitatge social?", va esgrimir com a argument el jurat en anunciar la seva sorprenent decisió.




El guardó, dotat aquest any amb 25.000 lliures (uns 30.000 euros) i que s'atorga a un artista que hagi exposat el seu treball al Regne Unit l'any anterior, ha estat concedit concretament a un projecte de Assemble per transformar un conjunt de cases de protecció oficial en un barri deprimit de Liverpool amb la col·laboració dels mateixos veïns.


El premi porta el nom del pintor romàntic JMW Turner, mestre del paisatge, però paradoxalment la Tate sol distingir amb ell a artistes innovadors que transgredeixen les fronteres de l'art, generant controvèrsia mediàtica en alguns casos. Aquest any el premi ha estat anunciat per primera vegada fora d'Anglaterra en els seus 31 anys d'història, a la ciutat escocesa de Glasgow.





Els membres de Assemble prenen totes les seves decisions de manera assembleària, fins i tot la d'acceptar ser finalistes del premi que han acabat guanyant. Les altres tres finalistes eren l'artista Bonnie Camplin, nominada per The Military Industrial Complex; Janice Kerbel, per la seva peça operística DOUG; i Nicole Wemers, per Infrastruckur.