diumenge, 23 de juliol del 2017

PREMI TORRES GARCÍA-CIUTAT DE MATARÓ - 9 -

"ANEM A TANCAR" - LA DARRERA DORMIDA



Aquesta tarda, a les 20:30 h, es donarà per tancada l'exposició de la Biennal 2017 i per conclosa la setena edició del Premi de Pintura Torres García-Ciutat de Mataró.

Com a finals de juliol per Santes, la tancada de llums de la sala d'exposicions de l'Ateneu d'aquest vespre equivaldrà a la darrera dormida dels gegants de la ciutat, a l'espera de les properes Santes. Avui és la darrera dormida del nostre Robafaves particular, la nostra Festa Major en què s'ha convertit des de 2005 aquest repte de la Biennal.



Han estat sis setmanes i mitja, des que es va inaugurar l'exposició el 8 de juny, que han passat volant, com les Santes, però que han servit perquè una gran quantitat de gent l'hagi pogut visitar. La sala, a peu de carrer i ben visible des de l'exterior, convida els passejants a entrar-hi, moltes vegades arrossegats pels més menuts, que estiren els adults atrets pels colors penjats a les parets.



L'exposició, però, no ha estat més que la consequència final de tot un llarguíssim procés, que ja va començar el setembre passat amb la preparació de les Bases: composició del Jurat, compromisos de patrocinadors, contractació de publicitat, preparació informàtica de tot el procés de recepció de dossiers dels participants... Tot això ja havia d'estar llest quan es van publicar les Bases el 7 de novembre de 2016.




De fet, tampoc s'acaba avui aquesta setena edició. Demà mateix farà falta despenjar les obres, envalar-les degudament i preparar-les per a la seva devolució, que a causa de les Festes de Mataró i de les vacances de la major part d'artistes el mes d'agost no preveiem que es pugui donar per acabada fins a setembre, pel cap baix. Un any just, doncs, de feina callada i "invisible", però totalment imprescindible i absorvent, que ha acaparat gran part dels esforços que habitualment es dediquen al funcionament habitual de l'Associació, al dia a dia que no té perquè veure's afectat per aquest esdeveniment extraordinari.




Aquest any s'han introduït diverses novetats que han fet més visible l'edició que avui es clausura. El mateix acte inaugural del 8 de juny s'ha organitzat, també al primer pis de l'Ateneu com en edicions anteriors, però canviant l'orientació de la sala per donar-li més visibilitat. L'espai de cadires s'ha acotat amb una pantalla de tela negra a l'esquerra i tres pantalles de televisió a la dreta que anaven passant un carroussel de diapositives amb les obres guanyadores i guardonades de les sis edicions anteriors, dues a cada monitor.


La vista es dirigia així directament a la tarima dels ponents, tancada pel darrera amb una espectacular pantalla de 6'5 x 2'3 m al·lusiva al premi Torres García, i que podrà ser reutilitzada en posteriors edicions. A la dreta de la tarima, una pantalla gegant va projectar també durant la lectura del veredicte les imatges de les obres guardonades i de la guanyadora.




Una altra novetat ha estat, a la sala d'exposicions, l'ús d'una vitrina horitzontal amb sis expositors, que hem dedicat a fer pedagogia de Joaquim Torres García (catàlegs i llibres d'art dedicats a ell), a la "Escuela del Sur" que ell mateix va crear a l'Uruguai (amb catàlegs  i publicacions al·lusives), a la seva Fàbrica de joguines Aladdin (amb catàlegs il·lustrats i una capsa de joguines autèntica), a l'exposició extraordinària que es va fer al Museu de Mataró, "La máscara constructiva", portada directament des de Girona, on es va produir, i també a la història del Premi, amb els set catàlegs i imatges corresponents als guanyadors de cada edició; i finalment a l'Espai Torres García, al Foyer del TecnoCampus, amb fotos de la inauguració com a sala d'exposicions permanent, i de les cessions oficials de les obres de les darreres edicions, donades per l'Associació a l'Ajuntament de Mataró.




També hi ha hagut novetats respecte a diferents esdeveniments que s'han produït en el marc de l'exposició, fruit de la perfecta sintonia que en aquest aspecte tenim l'Associació i la Fundació Iluro a fi de potenciar tant l'espai de les seves sales com el marc de les nostres exposicions, per tal que allà hi passin coses que normalment es fan en altres àmbits. S'afavoreix així un fluxe de gent que potser no vindria a l'exposició però que quan hi és per altres motius la coneix i se la mira amb respecte.






I així s'hi han pogut veure esdeveniments tan diversos com l'entrega dels ajuts socials de Bankia a entitats mataronines, l'Art Time i l'Hora del Conte de la Biblioteca, que ja vam comentar en el seu moment, l'extraordinari concert coral de veus blanques que vam comentar al darrer post, la conferència de Pere Tió sobre Torres García a Mataró que vam contribuir a difondre (finalment es va fer a la sala d'actes de la Fundació), i la visita guiada de l'exposició per a públic seleccionat que va dirigir magistralment la membre del Jurat Glòria Bosch, sense oblidar la visita que va fer l'exmembre del Jurat Arnau Puig a l'exposició i al Tecnocampus, per conèixer de primera mà les dues mostres que encara no coneixia.

L'edició 2017 s'acaba oficialment avui però, sense temps gairebé per vacances, ja ens hem de començar a preparar per a la propera.

Des d'ara us emplacem ja a tornar-nos a veure dintre de dos anys. Quedeu tots convidats, amb energies i ganes renovades, a la octava edició del Premi Torres García. Com diuen a la clausura de les olimpíades, "To see you in 2019". Visca la Biennal!