dissabte, 18 de desembre del 2010

PER NADAL, NADALES

Quan aquelles inefables felicitacions nadalenques dels serveis públics -el Basurero, el Barrendero, el Farolero, el Sereno ...- van començar a caure en l'oblit, més per desaparició dels propis serveis que per la dubtosa categoria artística i literaria de les décimas, va començar el regnat de la "Nadala d'autor". 


Per un temps van conviure les felicitacions familiars a càrrec de l'incombustible Ferrándiz amb algunes nadales d'empreses comercials que apostaven per la felicitació "artística", encomanada a algun dibuixant o dissenyador dels molts que es van arribar a especialitzar en aquest tema. Com a mostra entranyable, les dotzenes de nadales que va dissenyar de manera magistral en Francesc Bas, de qui en aquests dies es compleix un any que ens va deixar.


El relleu el va agafar cap a finals dels cinquanta un altre tipus d'autors, els "Artis Mutis", que pintant amb la boca o els peus per discapacitat manual, substituien el sentiment que produïa un salari presumiblement miserable del Vigilant o el Carter per un altre sentiment més anònim i més col·lectiu de la desgràcia aliena per tal d'aconseguir un aguinaldo o uns ingressos extres per a l'organització.


Els "artistes", entesos com els coneixem ara, van començar a aixecar el cap en els anys seixanta i setanta, quan es dedicaven a fer nadales per als amics i familiars com a forma de donar a conèixer el seu bon fer; cuidant-se molt bé, això sí, d'escriure Bones festes en lloc de Bon Nadal, per fer patent un laicisme que es presumia més "progre", no fós dit que allò sonés a missaire carca.


La majoria d'aquests artistes mataronins de finals de segle són els companys socis d'avui, que segueixen pintant, fent nadales i servint de model per els artistes més joves, que fan que amb el seu exemple les noves fornades puguin emmirallar-se en la seva veterania i experiència. 


Us reproduïm a continuació les felicitacions de Nadal que hem rebut d'alguns d'ells, veterans i joves a parts iguales, per ordre alfabètic per no fer distincions. Són les de LAIA ARNAU. IMMA BANET, LAIA CONTRERAS I NORBERT DE HARO, aquesta amb reflexió artística inclosa (lamentem no poder incloure la de CARMEN ORELLANA, enviada en un format digital no compatible amb el Blog):




" La finalitat de l'Art és satisfer una de les aspiracions més generoses que sent
l'ésser humà : la de contemplar la Bellesa . 
El què és la Veritat per a la intel·ligència i el Bé per a la voluntat, ho és la 
Bellesa per a la fatansia i el cor. 
L'Art és doncs, l'expressió de la bellesa i té com a finalitat enlairar els ànims del
qui el contempla . "