dilluns, 6 de gener del 2014

ELS REIS A FLORÈNCIA


Els carrers del centre històric de Florència han vist aquest migdia com una gran desfilada de 700 figurants acompanyaven els Reis Mags, a cavall, entre la Plaça Pitti i el Duomo.

És l'evocació d'una antiquíssima tradició florentina, que es remunta al segle XV, i que pren com a model els frescos de Benozzo Gozzoli de la Capella dels Mags del Palazzo Medici Riccardi fins i tot en els luxosos vestits de seda de les comparses.



Benozzo Gozzoli va voler representar el seguici de personalitats que va arribar a Florència amb motiu del Concili de 1438, en el que els Mèdici van tenir l'honor de presidir la reunificació -teòrica- de l'església llatina amb la bizantina. Era la tentativa desesperada de l'Emperador de Bizanci d'obtenir ajut d'Occident per contenir el setge cada cop més tancat del Sultà turc a Constantinoble, que finalment va caure el 1453 sense una veritable col·laboració per part del Papa ni dels Signori occidentals.



En el mural, Gozzoli escenifica el Viatge dels Reis Mags a Betlem, encara que el tema religiós no sembla ser més que un pretext per a la glorificació dels Médici. I així, a més d'escenes paisatgístiques, costumistes o de cacera, hi va inserir retrats de membres de la família Mèdici: especialment conegut és el de Llorenç el Magnífic com a jove Rei Gaspar.



El seguici del Rei Gaspar ocupa tota la paret est de la capella, mentre que la paret sud està dedicada al del Rei Baltassar (l'emperador bizantí Joan VIII Paleòleg) i la paret oest al Rei Melcior, identificat tradicionalment amb Josep II de Constantinoble, el patriarca que va morir a Florència durant el Concili.

Detall de la paret est amb l'autorretrat de Gozzoli
En el segle XV la Compagnia dei Magi, o Compagnia della Stella, era una de les congegacions més importants de Florència, protegida pels Mèdici, que celebrava cada tres anys una de les festes més suntuoses de la ciutat, representant el viatge dels Reis Mags pels carrers de forma similar a les actuals cavalcades.

A la d'avui, el seguici partia de la Piazza Pitti, després d'un ballet renaixentista, i a la Piazza della Signoria es trobava amb els Bandierai degli Uffizi del Corteo Storico della Repubblica Fiorentina que, després de la seva exhibició, s'han unit a la desfilada fins a la Piazza del Duomo. Allà els Reis dipositen finalment els seus obsequis al peu del Pessebre Vivent.

Una magnífica ocasió per reviure espectacularment els costums i els personatges d'una època ja ben llunyana.