divendres, 31 de gener del 2014

...I TAMBÉ A LA SAGRADA FAMÍLIA

Si ahir parlàvem de Manuel Cusachs per la seva inauguració a Arenys avui ho tornem a fer ja que acaba d'instal·lar-se a la Sagrada Família de Barcelona la seva quarta escultura monumental.

Es tracta de la dedicada a Sant Antoni Abat, el sant que va donar nom a Antoni Gaudí, que ha quedat col·locada al costat de Santa Escolàstica de Núrsia, al mur exterior de l'absis. 


L’escultura presenta el Sant vestit com un eremita, amb una campana que li penja del cinturó i un porquet, símbol que l'identifica com a patró dels animals. Les barbes del Sant es confonen amb les flames que pugen de terra, simbolitzant les temptacions que va patir al desert.


La primera de les quatre escultures que Manuel Cusachs va fer per a la Sagrada Família és la dedicada a Sant Josep de Calassanç. Posteriorment va realitzar la dedicada a Sant Ignasi de Loyola i, fa un any, l’escultura de Sant Benet. Ara acaba de tancar-se el cicle amb Sant Antoni Abat. 

Les quatre són de travertí romà i per motius tècnics s’han hagut de realitzar en dos trossos, que paletes especialistes les col·loquen a l’absis i fan l’assemblatge final.


Malgrat que en els darrers 20 anys ha treballat en nombrosos projectes artístics, Cusachs (Mataró, 1933, encara que afincat des de fa anys a Òrrius) reconeix que sent “una satisfacció especial” de tenir obra seva en un edifici com la Sagrada Família, que “s’ha convertit en un temple de la humanitat”.



El mes de juliol passat Manuel Cusachs va ser entrevistat per MataróRàdio, per parlar precisament d'aquest projecte. Si hi esteu interessats, podeu seguir l'entrevista completa en el següent enllaç: