dijous, 16 de gener del 2014

UN NOU DALÍ PEL DALÍ


"Carretó fantasma", oli de Salvador Dalí (1933)

La Fundació Gala-Salvador Dalí va presentar dilluns passat la compra de Carretó fantasma, un oli sobre fusta de 1933.  L'obra pertany a l'època en què Dalí va realitzar diverses obres amb la plana de l'Empordà i la platja de Roses com a protagonistes. A Carretó fantasma Dalí crea una poderosa perspectiva a partir d'una tartana que es dirigeix a un poble, a l'horitzó, a través d'una plana àrida i lluminosa.
La institució l'ha comprat a un col·leccionista particular que vol mantenir l'anonimat. Carretó fantasma havia format part de la col·lecció del poeta anglès Edward James (1907-1984), gran defensor del surrealisme i mecenes de Dalí i de René Magritte. El gran sofà al qual Dalí va donar la forma i el color dels llavis de Mae West, per exemple, era en un saló de casa seva, a Sussex (Anglaterra).
Antoni Pitxot, director del Teatre-Museu Dalí i Montse Aguer, directora del Centre d’Estudis Dalinians, han destacat la importància d'aquesta peça surrealista, que s'incorpora a un fons que des de 1991 s'ha ampliat amb més de 300 obres. La compra adquireix rellevància a més perquè en aquest 2014 se celebra el 40è aniversari del Teatre-Museu Dalí.